Werkende moeders zijn slechte moeders

Carrière — Door op 9 augustus 2011 10:28

Juist niet! Een recente Amerikaanse studie concludeert dat het hebben van carrière je geen slechtere moeder maakt, of zorgt voor extra stress.

Veel vrouwen vinden het lastig om na het krijgen van hun baby meteen weer aan de slag te gaan. Het idee van hun baby uit handen geven aan de crèche of (schoon)moeders is niet ideaal. Zo denkt een belangrijke groep in de huidige samenleving ook. Zij vinden dat thuisblijfmoeders betere moeders zijn.

Natuurlijk is het begin moeilijk. Zeker de combinatie tussen werk en gezin. Vrouwen die na drie maanden na de bevalling weer gingen werken, waren vaker gestrest en depressief in vergelijking met thuisblijfmoeders.

Tijdelijk effect
Dit is echter een tijdelijk effect, zo is gebleken uit de studie. Na de eerste periode draagt de werkende moeder meer bij aan het welzijn van haar gezin. Hoewel de kans tot depressie zes maanden na de geboorte lijkt te stijgen, dalen de stressniveaus aanzienlijk.

Langdurigheid
Hoe langer moeders werken, hoe beter het lukt om een balans te vinden tussen het werk en het gezin. Tot 4.5 jaar na de geboorte hebben werkende moeders minder stress dan thuis-blijf-moeders.

Tijd
Dit alles heeft te maken met tijd. Een goede balans wordt gevonden als er niets overhaast wordt besloten. Dit heeft tijd nodig. “Daarom is een rustig bevallingsverlof essentieel, het laat de vrouw toe te groeien in de moederrol. Maar werk is ook belangrijk voor de moederrol, op voorwaarde dat het niet te snel na de bevalling gebeurt”, aldus de onderzoekers van de studie.

Studie
Uit de studie is gebleken dat als moeders uit het professionele leven wegblijven, dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid van zichzelf en haar kinderen.

De studie werd uitgevoerd door het Amerikaanse agentschap voor economisch onderzoek. Hierbij werd gekeken naar zowel de mentale als fysieke gezondheid, de relatie tussen de moeder en het kind, de werkuren, flexibiliteit, stress, depressie en de algemene welzijn van het gezin na de bevalling.

Conclusie
Kortom, werkende moeders hebben geen slechte invloed op de kinderen. Hoewel het in het begin moeilijk is en de nieuwe situatie stress kan veroorzaken, gaat het om de balans die gevonden moet worden. Zodra de vrouw de moederrol heeft geaccepteerd en een balans heeft gevonden tussen haar werk en gezin, loopt alles volgens relatieweg.nl op rolletjes.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.