Wat is het effect van co-ouderschap op alimentatie?

Geld — Door op 2 augustus 2011 09:44

De co-ouderschapsregeling heeft voor de ouders verschillende voordelen. Echter heeft het ook enkele gevolgen voor de alimentatie en kinderbijslag. Dit geldt zowel voor de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Bij een co-ouderschap kiezen ouders er namelijk voor om de opvoeding, de verzorging en de kosten zoveel mogelijk gelijk tussen beide te verdelen.

Kinderalimentatie
In principe is kinderalimentatie niet nodig bij een co-ouderschapsregeling. Beide ouders maken de afspraak, dat ze beide evenveel voor hun kinderen zorgen, beide de opvoeding dragen en beide de kosten evenredig delen. Omdat er al afspraken over de kosten worden gemaakt, en de ouders dus zelf alles regelen, is kinderalimentatie niet nodig.

Mochten de ouders het niet eens worden over de kostenverdeling, dan kan de rechter alsnog bepalen dat er kinderalimentatie betaald moet worden. Dit kan ook als er een verschil bestaat in inkomens of als de kinderen meer bij de ene ouder verblijven.

Partneralimentatie
Er zal bij een co-ouderschap in principe geen partneralimentatie worden vastgesteld. De ouders hebben in de meeste gevallen, bij een co-ouderschap, ongeveer gelijke salarissen. Hiermee verdelen ze de kosten op gelijke wijze. Partneralimentatie wordt alleen toegekend als er een groot verschil is tussen beide salarissen. Echter, er moet wel financiële ruimte zijn bij de alimentatieplichtige om de alimentatie te betalen, is hier alleen ruimte voor de kinderalimentatie, dan wordt de partneralimentatie kwijt gescholden. De kinderalimentatie gaat namelijk voor.

Kinderbijslag
Bij deze regeling wordt de kinderbijslag verdeeld tussen beide ouders. De kinderbijslag wordt in principe eerlijk verdeeld tussen de ouders die zijn gescheiden: beide ouders hebben recht op de helft van het bedrag. Indien er kinderalimentatie betaald moet worden, dient de kinderbijslag er bij te worden betrokken, dit is omdat de kinderbijslag wordt verrekend bij het vaststellen van de hoogte van het alimentatiebedrag.

Tags: , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.