Wat doe jij met twijfel over je relatie

Seks & Relatie — Door op 25 januari 2012 12:30

Gaat mijn leven nog wel de kant op zoals ik zou willen? Welk doel heb ik voor ogen? Wat zou ik willen ondernemen? Is mijn partner nog wel de ware voor mij? Dit zijn allemaal vragen die tijdens deze januari-maand gesteld kunnen worden. Veel koppels onderwerpen hun relatie aan een evaluatie deze maand. Misschien heb jij twijfels, omdat je niet weet welke keuzes je moet maken.

Volgens psychologe Beverley Stone kun je snel te weten komen of je relatie nog wel zin heeft. Dit beweert zij namelijk in haar nieuwe boek ‘Stay or Leave’. “De kracht vinden om een relatie te beëindigen is ontzettend moeilijk. Maar wie geen risico’s durft te nemen, zal altijd blijven twijfelen. Dat kan een depressie veroorzaken omdat deze mensen zich steeds zullen afvragen hoe hun leven er zou uitzien als ze wél lef genoeg hadden om belangrijke knopen door te hakken”, aldus Stone in The Daily Mail. De psychologe geeft hieronder alvast zes concrete tips, uit haar boek, om je te helpen om de juiste keuze te maken.

1. Wees jezelf
Neem je voor om altijd te zeggen wat je denkt en voelt. Waardeert je partner jouw eerlijkheid, dan zal het je relatie verrijken. Wordt hieruit echter duidelijk dat jullie karakters teveel botsen, dan zal het je relatie geen goed doen.

2. Communiceer met jezelf
Als je twijfelt dan ben je bang om de knoop door te hakken, de keuze die je maakt kan namelijk andere gevolgen hebben dan gedacht. Neem daarom pen en papier en schrijf het van je af. Welke zaken zijn negatief voor je relatie? Schrijf dit op door middel van: ‘Ik neem het mijn partner kwalijk dat…’. Schrijf de details van deze negatieve ervaringen erbij en werk een zo rationeel mogelijk antwoord uit om een nauwkeurig beeld te krijgen over de situatie.

3. Hecht niet teveel waarde aan de meningen van anderen
Hecht niet teveel belang aan de meningen van anderen. Zij kunnen de situatie mogelijk verduidelijken, maar ook vermoeilijken. Het is belangrijk dat je de mening van anderen ziet als een interessant standpunt, maar niet dat je ze volledig overneemt. Je eigen mening blijft bij twijfel van belang.

4. Beslis alleen
Je kunt niet wachten op iemand die je een oplossing aandraagt. Alleen jij kan de zware beslissing nemen. Wacht niet op een perfect moment om het te zeggen, dit perfecte moment bestaat namelijk niet! Van uitstel komt afstel. Het is verstandiger om je gevoelens snel op tafel te leggen, anders blijf je achter met een web vol twijfels.

5. Mijd ‘veilige’ excuses
Het is goed mogelijk dat je excuses verzint om ‘veilig’ bij je partner te blijven. Bijvoorbeeld: ik kan het mijn partner niet aan doen, ik moet hier blijven voor de kinderen, etc. etc. Dit is volgens Stone niet de manier. Volgens haar is het zo dat waar een wil is, altijd een weg is om uit de relatie te stappen. Misschien is deze weg niet gemakkelijk en jaagt het je angst aan, maar de weg bestaat wel degelijk.

6. Bedenk wat je zou doen als je nog maar kort te leven hebt
Als je nog maar een half jaar te leven zou hebben, zou je makkelijk kunnen beslissen wat je allemaal nog wilt doen. Mocht je niet meer achter je relatie staan, dan zou je het gelijk tegen je partner zeggen. Mocht je juist willen investeren in je relatie, dan zou je hier gelijk aan werken. Handel daarom dus alsof je leven bijna voorbij is, want zo zal je snel aanvoelen wat de juiste beslissing is.

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.