Wat als je partner geen (kinder)alimentatie betaalt?

Geld, Kinderen — Door op 17 juni 2012 14:56

Wettelijk zijn zowel de vader als de moeder verantwoordelijk voor de verzorging van het kind tot aan de 21e verjaardag. Dit betekent dat ook financiële ondersteuning verplicht is. In eerste instantie kan de hoogte van deze alimentatie door de rechter vastgesteld worden, maar verder moeten de ouders dit onderling regelen. Ook kan de rechter soms beslissen dat een van de partners alimentatie aan de ex-partner moet betalen, indien deze niet in staat is in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. Maar wat nou als je partner de alimentatie niet betaalt?

Allereerst kan de partner hierop aangesproken worden. Maar vaak verloopt de relatie na een echtscheiding niet soepel en zal dit niets opleveren. In Nederland is er dan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) die u kan helpen.

Van belang is wel dat de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door een rechter, de achterstand minimaal een maand is en het om een bedrag boven de 10 euro gaat. Ook mag de achterstand niet van langer dan 6 maanden geleden zijn en moet uw ex-partner op de hoogte zijn van uw rekeningnummer. Natuurlijk moet uw ex-partner wel over voldoende middelen beschikken om de alimentatie te kunnen betalen.

De hulp van het LBIO is helemaal gratis en eenvoudig online aan te vragen. Op de website www.lbio.nl kunt u ook uitzoeken of u aan alle voorwaarden voldoet. Het LBIO is een overheidsinstelling in opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie en heeft daarom speciale bevoegdheden om u te helpen, zonder dat daarbij een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld wordt.

Tags: , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.