Vreemdgaan is voor de man niet vreemd…

Seks & Relatie — Door op 24 januari 2012 11:11

Mannen gaan vreemd, ook al zijn ze dol op hun vrouw. Hun biologie dwingt hen tot een affaire. Het betekent echter niets en de mannen willen ook niets liever dan bij hun vrouw blijven. Mannen die vreemdgaan, hebben het beste van 2 werelden, aldus de boodschap van het nieuwe boek van de Amerikaanse socioloog Eric Anderson. Het boek ‘The Monogamy Gap: men, love and the reality of cheating”, behandelt het onderwerp overspel in combinatie met de seksuele gevangenheid van mannen.

Volgens Anderson is het niet de ontrouw die relaties kapotmaakt, maar de onredelijke verwachting dat een vaste relatie alle behoeftes bevredigt. Monogamie is volgens de socioloog niet de enige vorm. Hij is van mening dat mensen een vrije relatie meer een kans moeten geven en op een gelijk niveau moeten plaatsen met monogame relaties.

“Ik wil ontrouw niet promoten, maar wel open en gelijke seksuele relaties. Als beide partners beseffen dat buitenechtelijke seks de ander gelukkiger maakt, dan hebben ze een lange weg afgelegd naar emotionele eerlijkheid en hebben ze tegelijk de jaloezie overwonnen. Eerlijkheid is niet altijd de beste optie. Er is wel 1 nuance: bovenstaande uitspraken gaan over mannen op zoek naar ‘recreationele seks’, met andere woorden onenightstands en slippertjes. Affaires, waarbij nog een relatie wordt opgebouwd, zijn een andere kwestie”, aldus de socioloog.

Volgens de socioloog is emotionele intimiteit het echte gevaar voor een relatie, niet de onenightstand die je ontmoette in een café. Je kan echter nooit garanderen dat je partner niet elders een nieuwe liefde vindt. Mannen controleren en tegenhouden om dat te voorkomen, is een slecht idee. Eric Anderson adviseert daarom om een emotioneel open relatie te hebben en misschien ook seksueel open. Want als mannen zicht beperkt en verstikt voelen, dan gaan ze op pad voor een slippertje. De grenzen weghalen, kan maken dat ze er binnen blijven of ze minimaal overschrijden.

Voor sommige stellen kan een open relatie de oplossing bieden. Al durven veel stellen deze stap niet te zetten omdat het maatschappelijk nog onaanvaard is. Echter volgens de socioloog zouden de relaties erop vooruit gaan als volwassenen elkaar respecteren en ieder ook hun eigen weg te laten zoeken, in plaats van wanhopig te proberen te voldoen aan een maatschappelijk beeld.

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.