Veel relatieproblemen voor expats

Carrière — Door op 20 oktober 2011 14:55

Uit een onderzoek van gedragswetenschapper Kim van Erp, blijkt dat expats vaak relatieproblemen hebben. In het buitenland wonen voor je carrière kan je relatie flink onder druk zetten. Want je partner moet zich maar kunnen aarden in een ander land, voelt hij/zij zich ongelukkig dan is er een grote kans dat de missie mislukt.

Jaarlijks gaan grote aantallen Nederlanders voor kortere of langere tijd voor hun werk naar het buitenland. Of deze expats succesvol zijn in hun werk, hangt mede af van het welzijn van hun partners. Ook bedrijven moet zich hierop voorbereiden en zowel hun werknemers als de partners begeleiden. Hiermee verhogen zij de kans op een succesvolle missie.

Uit het onderzoek van Van Erp blijkt dat de rollen van beide partners veranderen zodra ze in het buitenland zijn. De expats besteden meer tijd aan hun werk, hun partners hebben daar vaak nog geen baan. Hierdoor heeft de relatie geen gelijkwaardige basis meer. Veel vakliteratuur zegt dat het onverstandig is om conflicten in een relatie te vermijden. Maar voor expats kan vermijding juist effectief zijn, zo laat het onderzoek van de promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen zien. “Expats en hun partners weten dat hun situatie tijdelijk is en realiseren zich dat hun problemen in die periode onoplosbaar zijn. Zodra ze terug zijn in eigen land, worden de verhoudingen als vanouds”, aldus Kim van Erp.

Toch denken wij van de site dat het onverstandig is om alle conflicten te vermijden. Stel dat je als expat en partner voor langere tijd in het buitenland vertoeft, dan is het verstandig om eens in de zoveel tijd over je gevoelens te praten dan bijvoorbeeld 3 jaar lang je mond dicht te houden over de mogelijke conflicten die er spelen.

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.