Scheiden zorgt voor financiële zorgen

Geld, Scheiden — Door op 11 september 2011 11:20

Uit een gezinsenquête, afgenomen door Dexia en Knack, blijkt dat wie ervaring heeft met een scheiding – zelf gescheiden of gescheiden ouders – vaak anders naar zijn eigen situatie aankijkt. Maar liefst 41% van de ondervraagden met ervaring maakt zich zorgen over geld, dit tegenover 26% van de ondervraagden zonder scheidingservaring. Wie geen ervaring heeft, heeft ook vaker het gevoel goed rond te komen en geld over te hebben om te sparen.

Besparen
Meer dan 33% van de ondervraagden met scheidingservaring, zegt moeilijk rond te komen. Bovendien zegt 50% van de gescheiden respondenten dat zij hun bestedingspatroon hebben moeten aanpassen. Het besparen gebeurt met name op het gebied van uitgaan, kleding en luxeartikelen.

Financiën
De financiële gevolgen van een scheiding worden volgens advocaat en scheidingsbemiddelaar Arvid De Smet vaak onderschat. “We mogen aannemen dat het ontstaan van twee gezinnen in plaats van één voor het ex-koppel zo’n 30% meerkosten betekent. Je zit dan namelijk twee keer met een hoop vaste lasten, zoals elektriciteit, huisvesting en dergelijke. Als je weet dat een gemiddeld gezin ongeveer 10% van het budget kan besparen, dan betekent dit dat het gesplitste gezin na de scheiding gemiddeld een tekort zal hebben van 20%”.

Ouderlijke scheiding
Ook het meemaken van een ouderlijke scheiding kan op zich grote financiële gevolgen hebben. Deze mening deelt de Gentse socioloog Piet Bracke, hij heeft daar geruime tijd onderzoek naar gedaan. Volgens de professor kunnen gescheiden ouders doorgaans minder uitgeven aan hun kind wanneer deze het huis uit gaat. Doordat de ouders door scheiding al financiële beslommeringen hebben, hebben ze minder de kans om te sparen.

Daarnaast ziet de professor uit zijn onderzoek dat volwassen kinderen die thuis een echtscheiding hebben meegemaakt, minder gestudeerd hebben. Zij stoppen makkelijker met studeren, halen hierdoor minder diploma’, wat resulteert in een minder goed betaalde baan. Tevens scheiden zij zelf ook vaker, aldus de resulaten van socioloog Piet Bracke.

Tags: , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.