Scheiden beïnvloedt jouw eigen woning

Geld, Scheiden — Door op 26 juli 2011 10:01

Als kind droom je er al van: je eigen huis. Jouw plek om te leven, om te wonen en om vooral jezelf te zijn. In jouw huis maak je goede en minder goede tijden mee. Behalve dat je woning fungeert als een dak boven je hoofd, heeft het ook een emotionele waarde. Het huis zit vol herinneringen. Maar wat als jij op een dag besluit om je relatie te verbreken en je gaat scheiden? Bij een echtscheiding moet er zowel rekening gehouden worden met de verschillende emoties, als de praktische zaken. Wat doe jij bijvoorbeeld met je eigen koophuis?

Op het moment dat je samen met je partner een huis koopt, verwacht je er lang en gelukkig te leven. Helaas is uit de praktijk gebleken dat niet alle relaties langdurig zijn. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jaarlijks zo’n 95.000 relaties eindigen. Het uiteindelijke besluit om uit elkaar te gaan is een verdrietig besluit, maar jullie hebben er beide voor gekozen om je eigen weg te gaan. Bij zo’n beslissing moeten er een hoop dingen geregeld worden, met name ook voor de koopwoning.

Woning
Als je samen de woning hebt aangekocht staat de eigendom, en hypotheek, op beide namen. Dit houdt in dat beiden eigenaar zijn en beide schulden dragen.

Verkopen
Bij de verkoopt dient rekening gehouden te worden met een aantal aspecten. Als de hoogte van de hypotheek lager is dan de waarde van de woning, wordt deze overwaarde tussen beide verdeeld. Tegenwoordig komt echter steeds vaker voor dat de waarde van het huis lager ligt dan de hypotheek. In dit geval wordt de onderwaarde verdeeld en houden jullie er beide schuld aan over.

Woonachtig
Als één van de partners na de echtscheiding in de woning blijft wonen, bijvoorbeeld vanwege de kinderen, dan moet in dit geval een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid plaatsvinden. Is er sprake van overwaarde dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht.

Als er geen eigen middelen zijn, dan kun je nagaan of de hypotheek met het uitkoop bedrag verhoogd kan worden. Daarna moet er bij de notaris een nieuwe hypotheek worden ondertekend. De geldverstrekker wil dan ter inzage de concept akte van de scheiding en deling. In de verdeling van de overwaarde worden namelijk ook de verzekeringen gekoppeld, die met de hypotheek betrokken zijn. 

Dit onderwerp blijft lastig. Wij van relatieweg.nl adviseren daarom ook om te praten met een goede hypotheekadviseur. Deze kan verschillende dingen in kaart brengen omtrent de consequenties. Dit is tevens voordelig, want met deze informatie kun ook naar de advocaat, scheidingsbemiddelaar of notaris.

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.