Scheiden is (g)een rage.

Scheiden — Door op 15 april 2011 22:22

Soms krijg je het idee dat iedereen om je heen gaat trouwen, iedereen krijgt kinderen en vervolgens gaat opeens iedereen weer scheiden.
Zijn het rages? Rages die wij als kudde dieren opvolgen of lijkt het soms alleen maar zo.
Ik vroeg het vandaag aan twee kennissen, één van hen beweerde stellig dat het inderdaad om een rage gaat terwijl de ander dat onzin vind, en beweerd dat wij gewoon alleen horen/lezen/zien wat we op dat moment willen.

Oké in beide beredeneringen zit wel een kern van waarheid denk ik.
Toen wij zwanger wilden worden leek het inderdaad of de hele wereld om ons heen zwanger was, toen wij gingen trouwen was opeens iedereen getrouwd of ging trouwen.
En zo is het misschien ook wel met scheiden, waar jij je op dat moment mee bezig bent daar hou je de oren en ogen voor open en dus lijkt het een rage te zijn.

Toch geloof ik niet dat bovenstaande beredenering volledig juist is, ik denk namelijk wél dat er bij scheidingen in sommige gevallen sprake is van een “rage”. Al vind ik het woord rage in deze situatie niet volledig passend, het woord “trend” is misschien meer op zijn plek.

Zelf denk ik namelijk dat bij scheidingen invloeden van buitenaf wel van invloed kunnen zijn. Het begin van de scheiding ligt er dan al, dat is thuis ontstaan tussen jou en je partner maar om uiteindelijk de beslissing te nemen om te gaan scheiden kan makkelijker zijn als je gezien hebt dat andere het ook is gelukt. Op het moment dat je denkt “ik kan het niet aan, ik ben niet sterk genoeg om te scheiden” en je ziet dat de je collega, je vriendin of je buurman er wél sterk genoeg voor is geweest. Kan dat net het stootje in je rug geven om de scheiding door te zetten.

Er wordt weleens beweerd dat kinderen van gescheiden ouders vaak ook zelf eerder gaan scheiden, en dat geloof ik direct. Ik geloof niet dat dit komt omdat deze kinderen niet hebben geleerd hoe volwassen van elkaar moeten houden (een reden die ik vaak om me heen heb gehoord), zelf ben ik eerder van mening dat dit komt omdat deze kinderen hebben gezien dat je ook alleen kan leven, en met alleen bedoel ik dus zonder de partner waar je mee getrouwd was.
Dat voor altijd samen niet voor altijd gelukkig hoeft te betekenen en dat het in sommige gevallen voor alle partijen beter is om gescheiden van elkaar verder te leven.

Misschien dat wij dus inderdaad sneller de knoop tot scheiden doorhakken als we mensen om ons heen zien scheiden of omdat we het van dichtbij hebben mee gemaakt. Maar scheiden om bij het clubje gescheiden te horen, nee dat kan ik me dan weer niet voorstellen.

Scheiden is niet leuk, doe je niet voor je lol maar kan je uiteindelijk wel de lol in je leven terug geven.

Tags: , , , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.