Scheiden; hoe zeg jij het?

Scheiden — Door op 27 juli 2011 11:02

Het is niet het meest makkelijkste dat je ooit zult doen. Er gaan namelijk veel emoties mee gepaard. Het gaat om de mededeling aan je partner dat je wil scheiden. Een goed moment is er natuurlijk nooit. Zeker niet als jouw partner niets van jouw gedachten door heeft. Hoe creëer je een goed moment om dit nieuws te vertellen?

Allereerst is het van belang dat je er van uit gaat dat je partner niet de zelfde ideeën heeft. Het kan zijn dat jij hier al tijden over nadenkt, maar dit hoeft niet te gelden voor je partner. Denk er aan dat hij/zij wellicht gechoqueerd zal reageren en dat emoties de overhand nemen. Verwacht ook niet dat je partner het zomaar begrijpt. Beslissingen die door jouw misschien als logisch worden gezien, worden mogelijk opnieuw aan het licht gesteld omdat jouw partner er toch anders over denkt. De grootste onvoorspelbaarheid is natuurlijk de reactie van jouw partner. Hoe zal hij/zij reageren?

In dit artikel worden een aantal tips behandeld die kunnen helpen bij ‘het gesprek‘.

Redenen
Het is verstandig om een lijst te maken met redenen voor de scheiding. Hoe deze zo rationeel mogelijk om eventuele conflicten te vermijden. Dit kun je eventueel gebruiken in het gesprek als je de scheiding aankondigt. Onthoud dat dit voor de tegenpartij de basis is voor de hele scheidingsprocedure, wat hierin gezegd wordt heeft dus veel belang.

Valse hoop
Geef je partner geen valse hoop als je zelf zeker bent dat de relatie voorbij is. Het kan zijn dat je partner nog de hoop koestert dat jullie terug bij elkaar komen. Dit kan tot meer problemen leiden. Begin ook niet gelijk een conflict als je partner niet wilt luisteren. Dit werkt ook averechts.

Emoties
Het is van belang om de emoties onder controle te houden. De toon waarmee je de scheiding inzet is vaak bepalend voor de toon van de rest van de echtscheiding.

Communicatie
Wat er ook gebeurt, blijf met elkaar praten! Communiceer niet via derden als je niet wilt dat er misverstanden ontstaan.

Relatie
Benadruk tevens dat jullie relatie, ondanks de relatiebreuk, nog altijd belangrijk is. Dat je elkaar niet de rug toekeert, dat je elkaar nog altijd kan en wil helpen. 

Kinderen
Het is van belang dat jullie het je kinderen zo snel mogelijk vertellen, dat jullie gaan scheiden. Hierbij is het belangrijk dat jullie nadenken hoe jullie de boodschap brengen. En het liefst met voorbereiding. Kinderen zijn namelijk vrij praktisch ingesteld en komen direct met allerlei vragen. Om hier zo goed mogelijk antwoord op te geven, is het van belang dat jullie hier over  hebben nagedacht. Daarnaast is het van belang dat je de rechten van je partner als ouder respecteert.

Advocaat?
Om een rechtzaak te voorkomen is het van belang dat er een rustige houding heerst. Het heeft geen nut om je vechtlustig op te stellen. Dit maakt het proces alleen maar moeilijker.

Boedelscheiding
Het is verleidelijk om gelijk te beginnen over zaken als boedelscheiding. Niet doen! Het is verstandig om dit onderwerp aan te snijden als beide partijen er klaar voor zijn. Als de tegenpartij er nog mee worstelt, dan kan hij/zij nog proberen om het proces te vertragen met frustraties. Het is handig om op voorhand al te bepalen wat jij echt wilt houden en waarom, en wat je wel wilt afstaan aan je partner.

Wij van relatieweg.nl vinden dit verstandige tips die mogelijk kunnen werken bij het overbrengen en verwerken van dit nieuws. Een scheiding is namelijk een intensief en emotioneel proces voor beide partijen.

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.