Roken tijdens de zwangerschap

Kinderen — Door op 3 maart 2011 09:51

Even weg uit de chaos van werk, een frisse neus halen buiten. Nou ja heel fris kan ik het eigenlijk niet noemen want ik loop regelrecht naar de rokersruimte van mijn werk.
Er komt een groepje dames aan die blijkbaar net als ik toe waren aan een nicotine shot. Eén van de vrouwen vertelt vol trots aan haar collega’s dat ze net samen met haar man een 3d echo heeft laten maken, ik vang het zinnetje op ik kijk naar haar. Inderdaad een flinke buik is zichtbaar, ze is zwanger.
Als fanatiek roker weet ik hoe lekker een sigaret kan zijn, hoe je lichaam en geest om nicotine kunnen smeken maar waar is het verstand in deze kwestie? Zwanger en roken is naar mijn mening een combinatie die niet samen gaat.

Al lurkend aan mijn sigaret dwalen mijn gedachten af naar inmiddels alweer ruim 3 jaar terug, als de dag van gisteren zie ik mij zelf op de toilet zitten met een zwangerschapstest in mijn handen. Mijn ogen rollen bijna uit mijn kassen als ik naar dat ding kijk, twee streepjes, we zijn zwanger. Onze wens, onze droom, hij is uitgekomen we zijn zwanger.
Dat was voor mij tevens het moment dat ik per direct gestopt ben met roken, in de hele zwangerschap heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Niet nog even een laatste sigaret om afscheid te nemen, ik was zwanger en dus rookte ik niet.

Tientallen pogingen om te stoppen met roken waren hier aan vooraf gegaan, want eigenlijk wilde ik al stoppen met roken toen mijn partner en ik besloten om voor een kindje te gaan. Dat is helaas nooit gelukt, die sigaret was te lekker en dat nicotine monster in mijn lichaam bleef maar schreeuwen om zijn voeding. Met het besef van mijn zwangerschap heb ik dat monster in één klap zijn nek om gedraaid.
Zo makkelijk kon stoppen met roken blijkbaar zijn helaas is dit niet voor elke moeder in spe het geval, zo blijkt weer vandaag.

Mijn mening over roken tijdens de zwangerschap is altijd heel duidelijk geweest, naar mijn idee is het namelijk not done. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden van moeders die ondanks het roken tijdens de zwangerschap een kern gezond kindje op de wereld hebben gezet, maar tevens zijn er genoeg voorbeelden waarbij dit niet het geval is. En, je moet er als moeder in de dop toch niet aan denken dat je er straks achter komt dat door toe doen van jou je kindje niet helemaal gezond is?

Toen mijn dochter 1,5 was ben ik weer gaan roken, een prachtige periode van borstvoeding was voorbij en steeds vaker kreeg ik weer zin in een sigaretje. Maar ondanks dat ik erg van mijn sigaret kan genieten en het nicotine monster in mij weer volledig en sterker dan ooit terug is gekeerd zal ik mijn kind tegen roken blijven beschermen. Als ik alleen met mijn meisje ben rook ik niet, als ik een sigaret rook moet er iemand die op dat moment niet rookt in de buurt zijn om mijn dochter haar handje vast te houden op te tillen of wat dan ook. Voor het directe contact met sigaretten(rook) wil ik haar zoveel mogelijk beschermen.
In huis roken is sinds de zwangerschap al taboe en ook in de omgeving zal er niemand zijn die een sigaret opsteekt in het direct bij zijn van ons kleine meisje.

Want daar waar we haar kunnen beschermen willen we dat doen.

Ze is nu ruim 2,5 en gaat steeds meer een voorbeeld nemen aan papa en mama dit laat me steeds vaker denken dat het tijd wordt om toch echt definitief te stoppen met roken, is het niet voor mezelf dan maar voor haar. Ben alleen bang dat het dit keer niet zo makkelijk zal gaan worden, tenzij ik opnieuw zwanger wordt natuurlijk…..

Maar als ik nu stop met roken stop ik voorgoed….hoop ik…..

Tags: , , ,

4 reacties

 1. Melissa schreef:

  Helemaal mee eens!!!
  Ik ben zelf ook een behoorlijke roken, maar zodra ik erachter kwam dat ik zwanger was heb ik de sigaret afgezworen!!!

  Ik hoop dat de sigaretten niet meer terugkomen in mijn leven.. en ik vind ook niet dat rokende moeders slechte moeders zijn.. maar tijdens de zwangerschap..
  Dat kan echt niet!!!!

  Goed geschreven en ben het er helemaal mee eens!

 2. Mijke schreef:

  Niet kunnen stoppen is in mijn ogen begrijpelijker dan weer beginnen met roken.
  Third hand smoking is zeker zo gevaarlijk overigens.

 3. Nienke schreef:

  Beste Mijke,

  Ik kan je insteek begrijpen, je zou denken dat als je eenmaal gestopt bent je niet snel weer zal gaan roken. Echter was het stoppen met roken tijdens de zwangerschap voor mij een hele logische keus.
  Toen mijn dochter eenmaal geboren was merkte ik dat de trek naar een sigaret nog steeds aanwezig was, helemaal af van die verslaving ben ik dus nooit geweest.

  En dat “mee-roken” eveneens gevaarlijk is, daar heb je helemaal gelijk in. Maar dat is ook de reden dat ik niet rook in het bijzijn van mijn dochter.
  Zij zal dus geen last ondervinden van mijn verslaving.

  Roken is en blijft slecht en roken tijdens de zwangerschap is voor mij not done. Maar niet elke rokende moeder is een slechte moeder.

  Het hangt er maar net vanaf hoe je ermee omgaat denk ik.

 4. Nienke schreef:

  Beste Melissa,

  Fijn om te horen dat het ook jou lukt om niet te roken tijdens de zwangerschap!
  En uiteraard hoop ik met jou mee dat dit voor jou wel het moment is om definitief te stoppen met roken.