Precies 215 jaar geleden de allereerste echtscheiding

Scheiden — Door op 15 september 2011 13:30

Precies 215 jaar geleden werd de allereerste Nederlandse echtscheiding uitgesproken. De eerste, maar zeker niet de laatste. Vandaag de dag ligt het scheidingspercentage al op 34 procent.

Het eerste echtpaar dat een scheiding aanvroeg was het koppel Agatha Lenaerts en Wilhelmus Meers. Nadat de scheiding op 15 september 1796 werd uitgesproken was Agatha Lenaerts de eerste gescheiden vrouw en moeder in Nederland.

Een scheiding is zowel voor ex-partners als voor de directe omgeving emotioneel. Vaak leidt een scheiding ook tot een breuk met de (schoon)familie en in de vriendenkring. En dat terwijl beide partners enorm veel behoefte hebben aan mensen die hen steunen en waarmee ze kunnen praten.
Wat het lastig maakt is het feit dat partners in een scheiding graag willen dat de gesprekspartner partij trekt voor hem of haar en tegen de ander. Maar wat nu als de betreffende persoon gesprekspartner is voor beiden?
Voor betrokkenen is dit een lastige zaak, zoals blijkt uit de hoeveelheid contacten die verbroken worden onder invloed van een scheiding. Dus naast het verlies van de partner komt het extra hard aan wanneer diegene vrienden en familie ook nog eens moet missen.

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.