Partneralimentatie moet maximaal 5 jaar duren

Geld, Kinderen — Door op 25 september 2011 13:58

Dit vindt 62% van de Nederlandse bevolking, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder ruim 1000 Nederlanders. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat maar liefst 40% van de ouders toegeeft dat het co-ouderschap leuker is voor de ouders dan voor de kinderen.

Voor een koppel dat uit elkaar gaat en hun directe omgeving, heeft de echtscheiding grote gevolgen. Zo moeten er veel afspraken gemaakt worden en zaken worden geregeld omtrent partneralimentatie of de eventuele opvoeding van de kinderen. De vFAS wil in het kader van ‘scheiden doe je samen‘, met haar advocaten en mediators een bijdrage leveren aan het verbeteren van het proces rondom een echtscheiding. Vandaar dat zij het congres: De scheiding van de toekomst hebben georganiseerd in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Tijdens dit congres ontving staatssecretaris Teeven bovengenoemde onderzoeksresultaten.

Onderzoek

Partneralimentatie
Een meerderheid van de Nederlanders is dus van mening dat partneralimentatie maximaal 5 jaar mag duren. 21% vindt zelfs dat de partner binnen één jaar zelf in zijn/haar levensonderhoud zou moeten kunnen voorzien. Uit het onderzoek is gebleken dat gescheiden mannen strenger zijn op dit gebied dan gescheiden vrouwen. Voor maar liefst 33% van de gescheiden vrouwen zou er helemaal geen limiet aan de partneralimentatie moeten zitten.

Co-ouderschap
Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de Nederlanders van mening is dat het belang van de kinderen voorop staat na een scheiding in tegenstelling tot de belangen van de ex-partner. Driekwart van de Nederlanders denkt tijdens de echtscheiding als eerste aan de belangen van de kinderen. Een meerderheid is van mening (70%) dat de ouders dichtbij elkaar moeten wonen (in een straal van 10 km) in het geval van co-ouderschap, zodat kinderen het minste last van deze regeling hebben.

Wij van relatieweg zijn benieuwd naar uw mening over de partneralimentatie en het co-ouderschap. Zitten er meer voordelen of nadelen verbonden aan deze regeling?

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.