‘Papa en mama gaan uit elkaar’

Scheiden — Door op 29 juli 2011 10:31

Het is één van de moeilijkste gesprekken die je ooit zult voeren. En hoe vertel jij het als je in de situatie zit? Stel je hebt besloten om met je partner te gaan scheiden, maar er zijn kinderen bij betrokken. Hoe vertel jij dan aan je kinderen dat hun ouders gaan scheiden?

Om dit gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben wij van relatieweg.nl een aantal tips opgeschreven omtrent ‘het gesprek’. Want als je de boodschap goed overbrengt, en je de kinderen de ruimte geeft om hun emoties te verwerken, dan verloopt de scheiding een stuk gemakkelijker.

1. Vertel het samen aan de kinderen
Het belangrijkste is om als ouders alle kinderen tegelijkertijd te vertellen dat jullie gaan scheiden. Daarbij tevens de nadruk leggen dat hoewel jullie uit elkaar gaan, jullie altijd samen ouders blijven. Het is van belang dat kinderen weten dat daar geen verandering in komt. Als er teveel spanning hangt tussen jou en je ex, vertel het dan afzonderlijk. Maar wel op een manier dat de verhalen gelijk zijn. 

Tip: Mama en papa gaan scheiden, maar we blijven allebei voor jullie zorgen‘. Dit geeft richting de kinderen een vorm van zekerheid.

2. Uitgelezen moment
Verstandig is om niet te lang te wachten met het moment waarop je het vertelt. Stel dat de kinderen het namelijk horen van iemand buiten het gezin? Dit heeft een negatief effect op de band tussen de ouders en het kind.

Daarbij is het aan te raden om zo concreet mogelijk te vertellen wat er allemaal gaat veranderen. Wie gaat waar wonen, wie vertrekt er uit huis, blijven ze op dezelfde school, in dezelfde omgeving? Dit zijn allemaal vragen die de kinderen zullen hebben.

Tip: Zoek een rustig tijdstip om het te vertellen. Een zaterdagochtend is ideaal. De kinderen kunnen er dan in het weekend rustig mee bezig zijn, zoals zij dat zelf willen. Hierbij hebben ze dan geen ‘last’ van de bezigheden op school etc.

3. Meldt het positief
Vertellen dat je uit elkaar gaat is het moeilijkste dat een ouder kan doen. Zeker richting de kinderen. Maar! Stel deze boodschap niet uit om de kinderen te beschermen. Allereerst kun je ze niet voor verdriet behouden en ten tweede zullen zij snel genoeg door hebben dat er iets niet klopt.

Het belangrijkste is dat als je het ze vertelt, dat dit op een positieve manier gebeurt met een positieve toon. Zonder enig verwijten naar je ex toe. Dit kan namelijk er voor zorgen dat er een loyaliteitsconflict ontstaat en dat wil je als ouders vermijden.

4. Geruststellen
Leg uit dat de beslissing niets met de kinderen te maken heeft. Dat de beslissing iets is tussen papa en mama. Tevens is het zeer van belang om te melden dat zij er niets aan konden doen om de situatie te veranderen en dat zij niet hoeven te kiezen.

5. Verhaal
Stel het verhaal af op de leeftijd van je kind. Oudere kinderen snappen dat relaties niet perfect kunnen zijn, en dat veranderingen bij het leven horen. Vertel ze dan ook de waarheid zonder te veel in te gaan op de problematiek. Onthoud dat ze, hoewel ze oud genoeg zijn om het te beseffen, nog steeds jouw kinderen zijn. Voor jonge kinderen is een echtscheiding vaker moeilijker te bevatten.

Tip: Boek Van Alles Twee – psycholoog Martine Delfos.

6. Emoties
Geef ruimte aan de emoties van je kind. Het is van belang dat zij hun gevoelens uiten. Doen zij dit niet vanuit zichzelf, kom dan regelmatig op het onderwerp terug. Vraag naar hun gevoelens. Let tevens op enige noodsignalen. Verlies ze niet uit het oog. Let daarnaast op je eigen emoties. Hoewel emoties bij een scheiding horen, is het niet verstandig om je eigen emoties bij je kind neer te leggen.

Tags: , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.