Meer kans op scheiding als vrouw meer alcohol drinkt dan man?

Scheiden — Door op 9 februari 2013 14:38

Als je zeker wilt zijn dat je huwelijk voort duurt, dan is het misschien een idee om je alcoholgebruik te beperken. Overmatig drinken of meer te drinken dan je partner schijnt de kans op een scheiding te verhogen. Het risico is zelfs nog groter als een vrouw meer drinkt dan haar man.

Noorse wetenschappers, van het Norwegian Institute of Public Health, onderzochten het drinkgedrag van bijna 20 duizend koppels uit hun land. Ze stelden vast dat koppels die bijna even veel alcohol dronken minder kans hadden op een scheiding dan bij koppels met een zware drinker, waarbij het risico drie keer zo hoog ligt als het de vrouw is die zwaar drinkt.

Mogelijke verklaringen hiervoor zijn
– Vrouwen worden over het algemeen meer beïnvloed door overmatig drankgebruik dan mannen
– Zwaar alcohol gebruik kan meer invloed hebben op het familieleven vanwege haar zorgende rol, het opvoeden van kinderen, etc.
– En man schijnt sneller geneigd te zijn om zijn partner te verlaten bij (grote) problemen

Link alcohol en scheiding?

In het verleden hebben verschillende wetenschappers een link tussen alcoholgebruik en huwelijksstatus te leggen.
Uit een studie van augustus 2012 concludeerde wetenschappers dat getrouwde vrouwen meer alcohol drinken dan weduwes en gescheiden vrouwen, wat mogelijk komt door het feit dat ze samenleven met mannen die meer alcohol gebruiken. Getrouwde mannen bleken echter minder alcohol te drinken dan singles en getrouwde mannen.

Tags: , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.