Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus…?

Seks & Relatie — Door op 12 februari 2013 13:35

Wie kent de boodschap van de Amerikaanse relatiedeskundige John Gray niet: Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn zo groot, dat het wel lijkt dat mannen en vrouwen van verschillende planeten komen. Dat was jarenlang de gedachte, maar daar komt nu verandering in dankzij nieuw Amerikaans onderzoek!

Mannen komen van de Aarde, vrouwen ook!

Wetenschappers analyseerden 122 karaktereigenschappen van meer dan 13.000 personen. Daaruit bleek dat mannen en vrouwen niet zo veel van elkaar verschillen als gedacht.
In het onderzoek werd gezocht naar bewijs van karaktereigenschappen die betrouwbaar genoeg zouden kunnen zijn om iemand te categoriseren als man of vrouw. Maar wat betreft de psychologische aspecten van onder meer de Big Five (extraversie, openheid, emotionele stabiliteit, altruïsme en consciëntieusheid) blijken zowel mannen als vrouwen van dezelfde planeet te komen. En de overeenkomsten zijn zo groot dat deze indicatoren dus niet geschikt zijn om mannen en vrouwen mee te categoriseren.

Dus eigenlijk verschillen mannen en vrouwen toch niet zoveel van elkaar, maar blijken koppels zelf de relatieproblemen vooral op geslachtsstereotypering te gooien.

Wat is het beste bewijs dat het geslachtsverschil niet de oorzaak is van relatieproblemen? Volgens de hoofdonderzoeker hoef je alleen naar homoseksuele koppels te kijken. Zij hebben bijna dezelfde problemen als heteroseksuele koppels. Dus misschien ligt het niet aan het geslacht, maar aan het karakter?

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Het boek Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus is geschreven door psycholoog en relatie- en gezinstherapeut Dr. John Gray. Aan de hand van deze pakkende metafoor onthult hij een unieke, praktische manier waarop mannen en vrouwen hun relatie-kunnen verbeteren: door te begrijpen en te respecteren wat ze niet gemeen hebben.

Tags: , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.