Leven met een partner die alcoholist(e) is

Seks & Relatie — Door op 23 oktober 2012 11:52

Samenleven met een partner die overmatig alcohol drinkt, kan moeilijk en emotioneel belastend zijn. In veel gevallen is het lastig om hierover te praten en ontstaat er vaak ruzie. Overmatig alcoholgebruik kan je relatie kapot maken, maar je kan ook samen met je partner werken om en het overmatig drinken te verminderen en je relatie verbeteren.

Signalen van overmatig alcoholgebruik
Als je partner…

 • vaak of voortdurend alcohol nodig heeft om in een betere stemming te komen, om angsten of zenuwen te overwinnen of om zich meer zelfverzekerd te voelen.
 • niet genoeg heeft aan één of twee glazen en altijd meer wil
 • situaties blijft zoeken waar gedronken wordt
 • snel en/of veel in een keer drinkt, stiekem drinkt of vaak naar alcohol ruikt
 • last heeft van ontwenningsverschijnselen als slecht slapen, (overmatig) transpireren en trillende handen (niet te verwarren met bijverschijnselen van bepaalde medicijnen!)
 • dagenlang niet drinkt maar op bepaalde momenten zoals het weekend stevig  door drinkt of wanneer dit op feestjes of andere gelegenheden gebeurt
 • als er regelmatig ruzies ontstaan vanwege alcoholgebruik

Het is lastig om de problemen en gevolgen te omschrijven omdat elke relatie anders is. Wel kunnen wij advies geven wat jou eventueel kan helpen en welke dingen je beter niet kunt doen.

Wat kun je beter niet doen?

 • Je afvragen of het jouw schuld is dat je partner drinkt. Hoewel sommigen beweren dat hun alcoholgebruik de schuld van hun partner is, is dit in geen geval zo. Je partner kiest er zelf voor om zoveel te drinken, dat is niet jouw verantwoordelijkheid
 • Jij kan het alcoholprobleem van je partner niet oplossen. Alleen je partner kan dit oplossen. Dat wil zeggen dat hij of zij de eerste stap op “de weg naar…” moet doen. Je kunt hem of  haar echter wel ondersteunen tijdens dit proces.
 • Los niet alle problemen op die het gevolg zijn van het overmatige drinken van je partner. Wanneer je dit doet of blijft doen, ervaart hij of zij weinig nadelige gevolgen van het drinken wat het makkelijker maakt om het te blijven doen. De beslissing om te stoppen begint voor de drinker met het afwegen van de voor- en nadelen. Wanneer de nadelen weggewerkt worden, kan de motivatie om te veranderen verdwijnen.
 • Pas je niet aan aan het drinken van je partner. Het helpt niet om thuis te blijven in de hoop dat je partner dan niet zal drinken
 • Probeer te vermijden dat je je partner (voortdurend) verwijten maakt over het drinken. Dit is heel lastig en zal niet altijd lukken, maar het is beter om te praten over de gevolgen van het drankgebruik, zoals de nadelen die jíj ervaart vanwege het drinken van je partner
 • Als je partner dronken is, probeer emotionele of diepgaande gesprekken te vermijden

Wat kun je wel doen?

 • Probeer goed voor jezelf te blijven zorgen. Neem regelmatig even ‘quality time’ voor jezelf, zodat je jezelf niet verwaarloost. Je kunt namelijk bezig blijven met de partner en diens problemen, maar dan vergeet je jezelf. Blijf de dingen doen die je daarvoor ook leuk vond, blijf in contact met je vrienden/familie en stop niet met eventuele hobby’s
 • Neem iemand in vertrouwen. Je kunt hier een dierbaar iemand voor kiezen, maar je kan ook beroep doen op professionele hulp. Het is namelijk belangrijk dat je bepaalde zaken vanaf een afstand kunt bekijken.
 • Maak aan je partner duidelijk welke nadelige gevolgen je ervaart, daar heb je recht op. Je hoeft hierbij het drinken zelf niet te noemen.
 • Stel grenzen! Jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag dat je partner ontwikkeld naar aanleiding van het drinken en je mag zeker niet over je laten heenlopen. Soms komt het voor dat de partner agressief en gewelddadig wordt na drankgebruik. Sta geweld in geen geval toe!
 • Wanneer je partner praat over de onderliggende problemen van het drinken, probeer hier dan naar te luisteren. Vorm hier geen oordeel over en maak geen verwijten. Dit zou een situatie kunnen zijn dat je duidelijk kan maken dat drinken niet helpt om het probleem op te lossen, maar het mogelijk alleen maar erger maakt
 • Je kunt aan je partner aangeven dat je je zorgen om hem of haar maakt en dat je wilt helpen

Maar wat nu als je het gevoel hebt dat het je allemaal teveel wordt?
Soms is het het beste om naast vertrouwenspersonen in de directe omgevingen ook professionele hulp te hebben. Denk hierbij aan een maatschappelijk werker of hulpverlener als psycholoog of coach. Zij kunnen je hulp geven uit een hoek waarvan je vrienden/familie/collega’s niet toereikend zijn.
Wanneer je vindt dat de alcoholproblemen van je partner (ernstig) uit de hand dreigen te lopen, kun je aan ‘gedwongen’ opname denken. Dit is wel een omslachtige procedure en lees je eerst goed in voor je dit besluit te doen.

Waar vind ik professionele hulp?

 • Als je niet precies weet welke hulp geschikt is voor jou of je partner, maak dan een afspraak met jouw huisarts. Deze kan jou/jullie doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp
 • Regionaal zijn er verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Deze centra zijn niet alleen gericht op de overmatige drinker, maar bieden ook hulp aan partners en familie.
 • Je kunt terecht bij een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Vraag van te voren  wel even of zij vertrouwd zijn met alcoholproblemen
 • Ook kunt je in contact komen met lotgenoten

Bovenstaande adviezen zijn natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De drempel om hiermee aan de slag te gaan is ligt vaak hoog, vooral omdat je kan gaan afvragen “wat staat mij te wachten?”
Wanneer je samen met de partner de keuze maakt om het overmatige drankgebruik en de achterliggende problemen op te gaan lossen, stappen jullie beiden een weg in die je helemaal uit moet lopen willen jullie de beste resultaten verkrijgen. Deze weg kan (emotioneel) heel moeilijk en zwaar lijken en jij of je partner kan de moed verliezen. Blijf in zo’n situatie de voordelen en de positieve veranderingen zien.

De weg uitlopen is de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de problemen opgelost worden. Je staat er niet alleen voor. Er is altijd passende hulp te vinden!

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.