Kinderen vinden dat ouders te snel scheiden!

Kinderen — Door op 27 september 2011 17:17

Uit een recent onderzoek van de K.U. Leuven, het Leuvense Adolescenten- en GezinnenOnderzoek (LAGO), blijkt dat veel adolescenten vinden dat hun ouders te makkelijk uit elkaar gaan. Deze gegevens zijn verzameld in 3 jaar onder zo’n 6000 Vlaamse jongeren. De resultaten uit dit onderzoek hebben de onderzoekers afgelopen week tijdens een studiedag bekend gemaakt.

Zo blijkt uit het onderzoek dat een echtscheiding een belangrijke rol speelt in het welzijn van de jongeren. Uit de resultaten blijkt dat jongeren met gescheiden ouders vaker alcohol, drugs en tabak gebruiken dan jongeren wiens ouders nog bij elkaar zijn. Zo rookt 20% van de jongeren van gescheiden ouders drugs, het dubbele aantal van hun leeftijdsgenoten wiens ouders nog samenwonen. Dat terwijl de ouders vaak denken dat in deze tijd (met veel scheidingen) hun kinderen er sneller aan gewend zijn. Maar dit valt dus blijkbaar in de praktijk vies tegen.

Hoewel er ook nadelen zijn aan een scheiding, kunnen kinderen er ook gelukkiger van worden. Co-ouderschap kan werken onder de voorwaarde dat de ouders met elkaar én de kinderen communiceren. Hierdoor ontstaan er minder gespannen sferen in huis en tussen familieleden, waardoor de kinderen de voordelen er van in gaan zien.

Tags: , , , ,

geen reacties