Is je karakter belangrijk in je relatie?

Liefde — Door op 16 augustus 2011 15:02

Do opposites attract of zijn gelijkgestemden beter in een relatie? Menig artikel is er al overgeschreven die beide kanten van de medaille belichten. Er wordt gezegd dat tegenpolen leuk zijn in een tijdelijke relatie, omdat daarna te verschillen te groot zijn. En van gelijkgestemden wordt gezegd dat alles koek en ei is, maar dat soms de passie wegvalt.

Uit een recent onderzoek aan de University of Colorado is gebleken dat het niets uit maakt: een relatie is niet meer of minder succesvol als beide partners hetzelfde karakter hebben.

Studie
Frederick Coolidge, psycholoog en hoofdonderzoeker, leidde de studie onder 32 koppels. Sommige koppels waren al veertig jaar bij elkaar. In de studie werd uitgebreid gekeken naar de persoonlijkheden in combinatie het gevoel van geluk in de relatie.

Voor de resultaten moesten de mannen en vrouwen afgezonderd van elkaar, vragen beantwoorden over hun eigen persoonlijkheid en die van hun partner.

Resultaten
Het wetenschapsteam concludeerde dat de persoonlijkheden geen invloed hadden op de relatie. Of ze nu overeenkomen of juist verschilden. “Ik denk dat het verlangen om de relatie te doen slagen belangrijker is dan de verschillen in persoonlijkheid. Verder onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen”, aldus onderzoeksleider Frederick Coolidge. Hij kan niet verklaren waarom sommige mensen 40 jaar getrouwd zijn, terwijl anderen binnen een paar jaar weer scheiden.

Eerder onderzoek
Uit eerdere onderzoeken kwamen verschillende uitslagen naar voren. Sommige onderzoeken suggereren dat tegenpolen, anderen juist dat veel overeenkomsten, leidden tot een lang en duurzame relatie. Het blijft een interessant gegeven, maar er is geen peil op te trekken.

Conclusie
Deze resultaten moet met een korreltje zout genomen worden. Deze mening nemen wij van relatieweg.nl in omdat het aantal ondervraagde koppels beperkt is. Daarnaast gaan de meeste mensen op hun gevoel af als het gaat om relaties en niet op hun ratio. Het heeft dus niets te maken met de eigenschappen maar met gevoel.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.