Huwelijksgeluk wordt bepaald door nachtrust vrouw

Seks & Relatie — Door op 15 juni 2011 09:58

Uit een recent onderzoek is gebleken dat vrouwen met een slecht slaappatroon, overdag een negatievere interactie heeft met haar partner en tevens minder positieve ervaringen heeft.

Aan dit onderzoek hebben 32 koppels, met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar, deelgenomen. De koppels werden tien nachten lang geobserveerd. Hierbij werd gekeken hoe lang het duurde voordat ze in slaap vielen en hoeveel keer ze wakker werden. Tevens moesten ze elke dag positieve gevoelens delen als ze zich gesteund en gewaardeerd voelden, maar ook negatieve emoties werden gedeeld als ze zich bijvoorbeeld genegeerd voelden.

Onderzoekster Wendy Troxel: “We ontdekten dat slaapproblemen van een vrouw haar eigen en het functioneren van de man binnen het huwelijk de volgende dag treft”. Dit is onafhankelijk van enige depressieve symptomen.

Als resultaat uit het onderzoek is gebleken dat bij vrouwen, waarbij het langer duurt om in slaap te komen, dat er de volgende dag een negatief effect is op het huwelijk. Dit werd door de mannen ook geconstateerd.

Tevens is gebleken dat het verband tussen de kwaliteit van slaap en de relatie sterker is dan het verband tussen de dagelijkse interactie in het huwelijk en de volgende nachtrust.

Professor Troxel ontdekte in een voorgaande studie dat de aanwezigheid van een partner er voor zorgt dat vrouwen beter slapen. Dames die gelukkig zijn in hun huwelijk hebben minder slaapproblemen.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.