Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Seks & Relatie — Door op 8 oktober 2011 19:14

Uit cijfers is gebleken dat één op de drie huwelijken eindigen in een echtscheiding, en maar liefst 33% van die echtscheidingen lopen uit op een vechtscheiding. En waar gaat het dan meestal om? Geld! Daarom pleitten PvdA en D66 voor een standaard waarbij je bij je ondertrouw al aangeeft of je kiest voor gemeenschap van goederen of voor huwelijkse voorwaarden. Dit voorstel hebben zij eind september voorgesteld aan Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

Tegenwoordig is het zo dat partners automatisch in gemeenschap van goederen trouwen als zij zelf niet aangeven dat ze anders willen. Dit willen de PvdA en D66 veranderen. Zij vinden dat je voor je huwelijk een keuze moet maken. Vorig jaar stelde D66 nog voor dat koppels die geen voorkeur uitspreken automatisch op huwelijkse voorwaarden trouwen in plaats van in gemeenschap van goederen. Dit voorstel leek in goede aarde te vallen in de Tweede Kamer, maar helaas was er geen meerderheid voor het plan. Hierom pleit D66-Kamerlid Magda Berndsen nu voor een verplichte keuze.

Omdat de keuze uit verschillende huwelijksvormen nogal ingewikkeld kan zijn, kwam GroenLinks met een financiele bijsluiter bij het huwelijk. Wij van relatieweg vinden dit een goed idee, zo is elk stel op de hoogte van de keuzes die zij kunnen maken.

Tags: , , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.