Hoe ga jij om met een relatiebreuk?

Seks & Relatie — Door op 31 oktober 2011 11:53

Het einde van een relatie. Niet iets waar iedereen op zit te wachten. En de meeste mensen vinden het beëindigen van een relatie eng en ongemakkelijk. Daarom wachten we vaak te lang met het vertellen van onze gevoelens en dit kan negatieve gevolgen hebben. Zo kunnen er vechtscheidingen ontstaan, kunnen mensen hun ex gaan stalken of komt er zelfs geweld aan te pas. Maar ook als alles goed gaat tijdens de relatiebreuk blijft er vaak een probleem. Wat zorgt er voor dat ex een probleem blijft? Waarom kunnen jullie niet gewoon vrienden blijven zoals bijna iedereen voorstelt tijdens het uitmaakproces: ‘Maar we kunnen toch gewoon vrienden blijven?’

Uit een grootschalig internationaal onderzoek in 2007 van Bayer Schering Pharma is gebleken de Nederlandse vrouw gemiddeld 5.9 exen en de Nederlandse man gemiddeld 5.5 exen heeft. Uit cijfers van het CBS is gebleken dat een derde van de huwelijken strandt, vorig jaar trokken 32.544 stellen hun huwelijk weer in.

Volgens relatietherapeut en psycholoog Jean-Pierre van de Ven is een relatiebreuk heftig. “Je hebt niet alleen een relatie, maar ook kinderen, huizen of aandelen samen. Scheiden staat al jarenlang boven aan de lijst van meest ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen. Het is ook geen gemakkelijke of lichtvaardige beslissing. Mensen stellen zich veel voor bij een relatie. Hun hele wereldbeeld valt in duigen als het niet blijkt te werken. Dat een derde van de huwelijken stukloopt, is algemeen bekend. Maar ons lukt het wel! – wordt gedacht: ‘Wij zijn voor elkaar gemaakt’. Onze maatschappij is er erg op gericht dat je een relatie hebt. Als je gaat scheiden, pas je niet meer binnen de mal van de ideale maatschappij, en dat doet pijn”.

Van de Ven heeft in zijn praktijk gemerkt dat het uitmaken in twee fases verloopt. Eerst is er de chaotische fase, deze neemt gemiddeld 22 maanden in beslag. Mensen zijn in deze fase in crisis en voelen alles door elkaar. Zowel opluchting als boosheid. Om deze gevoelens dragelijk te maken voor zichzelf, geeft men over het algemeen zijn ex de schuld van het fout lopen van de relatie in plaats van de eigen verantwoordelijkheid onder ogen te zien.

Tags: , , , ,

2 reacties

 1. Relatieproblemen schreef:

  Zeer interessant artikel, ik heb het graag gelezen, bedankt!

  Grtz Jan.

 2. Jolanda schreef:

  Dag Jan,

  Fijn om te horen!

  Groet Jolanda