Facebook: slecht voor de relatie?

Seks & Relatie — Door op 10 juni 2013 12:37

Social Media als Facebook kunnen een gevaar vormen voor beginnende relaties, zeker wanneer men er overmatig gebruik van maakt. Onderzoekers stellen dat Facebook-jaloezie een risico is voor stellen, vooral wanneer de grens van 3 jaar samen nog niet gehaald is.

Het onderzoek in de Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking werd gevoerd door dokter Russell Clayton van de universiteit van Missouri. Zijn team ging kijken naar Facebook-gebruikers tussen de 18 en 82 jaar, specifiek naar hoe vaak ze de sociaalnetwerksite gebruiken en of dat al tot discussies met hun partner heeft geleid.

Facebook-jaloezie

Uit het onderzoek blijkt dat ruzies zich sneller voordoen wanneer Facebook overmatig gebruikt wordt en juist bij mensen die hun partner nauwlettend in de gaten houden. Ook wordt Facebook vaak ingezet om contact met oude vlammen te vernieuwen, waardoor de deur naar (emotioneel en/of fysiek) bedrog open wordt gezet.

Eerder onderzoek toonde al aan dat hoe vaker iemand binnen de relatie gebruik maakt van Facebook, des te meer ze dat doen om hun vriend of vriendin in de gaten te houden. Met jaloezie tot gevolg, wat weer kan leiden tot ruzie.

Koppels met een rijpe relatie hoeven minder te vrezen dat Facebook hun relatie kan vernielen. Het is juist bij jonge onrijpe relaties dat social media veel meer speelt.
Zo bleek uit het onderzoek dat vooral koppels die minder dan drie jaar samen waren vatbaar zijn voor deze zogenaamd Facebook-jaloezie. Wie een langdurige, stabiele relatie heeft, heeft dus of minder behoefte aan actief zijn op sociale media of ziet het niet langer als een dreiging.

Besluit van de onderzoekers

Hoewel Facebook een handige manier is om elkaar te leren kennen in het begin, kan overmatig gebruik schadelijk zijn voor prille relaties. Probeer de hoeveelheid bezoeken gezond te houden om de kans op conflicten te beperken, zeker als je als stel nog vol in de groei bent.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.