Echtscheiding is één oorzaak van depressies

Scheiden — Door op 23 augustus 2011 12:09

De World Health Organisation (WHO) heeft een onderzoek gedaan naar de verschillende oorzaken van depressies. Dit hebben zij uitgevoerd via het World Mental Health Survey Initiativee. Volgens de organisatie was het allereerst van belang dat men een depressie herkent. Daarnaast is er tijdens het onderzoek de vraag gesteld hoe een depressie ontstaat. Hierover hebben zij nog geen uitsluitsel gegeven. Dit komt waarschijnlijk doordat er verschillende factoren in het spel zijn, zowel psychisch als fysiek.

Vormen van depressies
Er zijn verschillende vormen van depressies, deze gaan van milde tot zware depressies. Milde depressies worden mogelijk veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een andere manier van leven. De echtscheiding is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak voor een depressie. De depressie is het gevolg van een hoge verwachtingspatroon, het niet kunnen waarmaken van je ideaal, het gevoel van mislukking waaruit ontgoocheling voort komt, wat dan kan leiden tot een depressie. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elk persoon die betrokken is bij een scheiding, een depressie als gevolg heeft. Daarnaast is een echtscheiding niet de enige mogelijke oorzaak voor een depressie.

Oorzaken van depressies
Statistieken wijzen uit dat verschillende factoren ons beïnvloeden, zowel psychisch als fysiek. Denk hierbij aan het verlies van een baan, het overlijden van een vriend of familielid. Sommige van deze factoren kunnen leiden tot een depressie. Echter, dit geldt niet voor alle gevallen.

Kenmerken depressie
De depressie die ontstaat door een echtscheiding heeft een aantal symptomen zoals bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen of het hebben van een laag zelfbeeld. Objectief is er misschien niets veranderd, maar in de ogen van diegene in een depressieve toestand is dat voor hem/haar wel het geval. 

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.