Echtscheiding grote oorzaak gedwongen verkoop huis

Geld — Door op 26 januari 2012 12:38

De Stichting WEV publiceerde op 6 januari over de Nationale Hypotheek Garantie in 2011. Een opvallend gegeven hierbij was dat in maar liefst 50% van de gevallen echtscheiding als reden voor een gedwongen verkoop werd beschreven. Een schokkend resultaat. Hoe komt dit?

Dit komt mede doordat de waarde van de huizen zijn gedaald. Heb je samen een huis gekocht met een tophypotheek, dan zit je nu met een onderwaarde. Zolang je het huis niet verkoopt, heb je er geen last van. Maar bij een echtscheiding wordt vaak het huis verkocht omdat geen van beide partners het huis alleen kan betalen.

Er zijn opties die je kunt toepassen na een echtscheiding. Eén van de oplossingen is gezamenlijk houden van het huis. Hier kleven wel consequenties aan. Wie blijft er in het huis wonen en wat als de situatie later verandert? Hoewel er bezwaren aan kleven, is deze optie voor sommige koppels aantrekkelijk. Het is namelijk erg praktisch en financieel aantrekkelijk. Het is echter alleen een serieuze optie als je er duidelijke afspraken over maakt en als je de situatie goed inschat. Een andere optie is het uitkopen, waarbij één van de partners het huis overneemt. Het vergt vaak wel een extra investering voor het uitkoopbedrag. Maar deze extra hypotheek is wel gewoon aftrekbaar voor de belastingen.

Beide opties weerhouden je om je huis te verkopen met waarschijnlijk een overgebleven hypotheekschuld. Het is van belang, dat als je in een echtscheiding ligt, dat je over verschillende zaken als deze gaat nadenken. Denk hierbij ook aan de verdeling van je inboedel en de omgangsregeling indien er kinderen bij betrokken zijn. Dat is de beste tip die relatieweg mee kan geven.

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.