Afwijkende werktijden hebben negatieve gevolgen voor relatie!

Carrière — Door op 31 oktober 2011 16:54

In één op de vier gezinnen in Nederland werkt één van de partners buiten de standaard van 9-5 werkuren. Onderzoeker Kadri Täht van de Vrije Universiteit in Amsterdam, vroeg zich af wat dit voor invloed heeft op de gezinnen en bestudeerde gegeven van 1500 mensen. De resultaten uit haar onderzoek zijn verontrustend. Zij kwam er namelijk achter dat afwijkende werktijden vaker zorgen voor een slechtere relatie. Want het werk kan flink druk uitoefenen op de relatie omdat er minder tijd is om samen te besteden.

Hoewel er druk uitgeoefend kan worden, zitten er ook positieve kanten aan. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Want door het werken buiten kantooruren komt er meer tijd vrij voor de kinderen, waardoor zij minder vaak naar de crèche hoeven. Maar er zit een keerzijde aan, want dit gaat ten koste van je gezamenlijke tijd met je partner.

“Belangrijk is dat mensen de keuze hebben om het een of het ander te kiezen en ook de middelen om zich te beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen (zoals parttime werk, loon/rusttijd compensatie, controle over de uren, de voorspelbaarheid van de uren, consulting enzovoorts). Zo kan deeltijdwerken een oplossing zijn, omdat er dan meer vrijheid is om tijd voor elkaar vrij te maken”, aldus Täht.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.