Wat is collaborative divorce

Scheiden — Door op 5 april 2011 12:28

Collaborative Divorce (overlegscheiding) betekent het afhandelen van een echtscheiding met respect voor elkaar en voor de familiegeschiedenis en de toekomst voor een ieder (NOBCO, 2009). Collaborative divorce is ontstaan in de Verenigde Staten en is wegens groot succes overgewaaid naar de rest van de wereld. De grondlegger is Stuart Webb. Hij raakte gedesillusioneerd over de traditionele methode, waarbij advocaten veelal als vechtmachines optreden met één doel voor ogen: winnen, ten koste van de ander (win-loose)[1].

Bij collaborative divorce wordt iedere partner bijgestaan door een eigen advocaat, met in de meeste gevallen een toegewezen begeleider/coach. De betrokken partijen komen schriftelijk overeen dat zij deel zullen uitmaken van het proces van overleg, dat het doel heeft overeenstemming te bereiken waarin alle belangen van de partner worden gewaarborgd zonder tussenkomst van de rechter. Het belang en welzijn van de cliënt wordt hierdoor belangrijker en een coöperatief proces gericht op ‘win-win’ is het resultaat (VCD Holland, 2009).

Internet scheiden

Scheiden via internet is sinds enkele jaren mogelijk bij een aantal advocatenkantoren, echtscheidingsbureaus en andere juristen. Een online scheidingsprocedure onderscheid zich van andere procedures door kenmerken als een korte doorlooptijd en betaalbare scheidingskosten.

Een internetscheiding is geschikt voor partners die beiden akkoord gaan met een scheiding en in staat zijn overeenstemming te bereiken over de procedure en gevolgen van een scheiding. De scheiding kan niet volledig via internet plaatsvinden. Een advocaat is nodig om de scheidingspapieren goed te keuren en in te dienen bij de rechtbank.


[1] Vereniging Collaborative Divorce Holland

Tags: ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.