Wat gescheiden ouders verzwijgen over co-ouderschap

Kinderen — Door op 26 juli 2011 13:49

Er zullen maar weinig ouders zijn die het publiekelijk bekennen. Er heerst namelijk een groot taboe over. Therapeute Elisabeth Joy probeert dit taboe te doorbreken met de stelling dat gescheiden ouders met een co-ouderschap stiekem uitkijken naar hun week zonder kinderen. “Na vijftien jaar praktijk heb ik alles over scheidingen al gehoord. Er is veel pijn, veel woede, teleurstelling en trauma’s, maar er zijn ook verrassende voordelen aan een echtscheiding. Zo genieten veel mensen stiekem van de tijd dat ze eventjes geen ouder ‘moeten’ zijn”. Aldus de therapeute.

Deze kindervrije week wordt voor veel doeleinden gebruikt. Maar met name om de batterij weer op te laden. Denk aan sporten, veel slaap, tijd voor je sociale contacten, alles om je batterij weer op te laden. Dit om vervolgens de energie te steken in de kinderen, zodat zij een positieve ouder hebben die zij verdienen.

Respect
Hun vrije tijd geeft hen de kans om de ouder te zijn die zij willen zijn. Helemaal als zij respect hebben voor de opvoedwijze van hun ex. Als zij het ouderschap respecteren, is het gemakkelijker om te genieten van hun kindervrije week. Hier kan een belangrijke les uit gehaald worden. Het is geoorloofd om tijd aan jezelf te besteden. Volgens de therapeute ben je meer dan alleen een moeder of vader. Zij bedoelt er mee dat het niet betekent dat ze hun kinderen niet missen, maar dat je gewoonweg mag genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig  verdeeld zijn.

Aan elk voordeel zit een nadeel
Hoewel tijd doorbrengen met je familie en kinderen erg belangrijk is, zit er volgens Joy wel een nadeel aan verbonden. In de eerste jaren is dit nog niet merkbaar maar in de loop van de tijd tast het de tijd aan die je voor jezelf hebt en je relatie. Het is daarom van belang om een goede evenwicht te vinden tussen het individu, het stel en de kinderen. Dat is wat je nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf, je relatie en energiek te blijven voor je kinderen.

Volgens haar is het goedkoper om af en toe een babysitter in te huren, dan een relatietherapeut dat vervolgens resulteert in een echtscheiding. Een sterke mening, maar relatieweg.nl is het er wel voor een deel mee eens. Zoals uit een ander artikel is gebleken, is het verstandig om af en toe tijd met jezelf door te brengen om je batterij weer op te laden. Zeker als je in een co-ouderschap regeling zit. Het is namelijk van belang dat de kinderen geen negatieve gevolgen ervaren.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.