VVD wil gebruik mediation!

Scheiden — Door op 15 december 2011 14:21

VVD wil het gebruik van mediation stimuleren onder partijen die in een conflict liggen. Het is niet de bedoeling dat deze partijen te snel naar de rechter stappen. Dit kan worden voorkomen door te praten met een mediator, een persoon die er zijn beroep van heeft gemaakt om mensen nader tot elkaar te brengen en communicatie voorop te stellen.

“Mediation wordt nog weinig gebruikt. Dit komt doordat de methodiek nog relatief onbekend is. Ook is niet in één oogopslag duidelijk wie een goede mediator is. Dat is jammer, want mediation is veel goedkoper dan een traditionele gang naar de rechter. Bovendien is mediation erg effectief”, aldus Tweede Kamerlid Ard van der Steur. Hij heeft begin deze maand een ontwerpnota gepresenteerd waarbij hij hoopt dat alle belangengroepen hun zegje over zijn plannen doen. Dat kan tot en met 31 januari 2012. Daarna wil hij met de Universiteit Utrecht een wetsontwerp uitdenken.

Het grote voordeel van mediation is dat de partijen zelf een overeenstemming bereiken zonder de tussenkomst van een rechter. Hierdoor slaagt meer dan 60% van de gevallen. Van der Steur vindt mediation een goed alternatief. Door mediation wettelijk te verankeren, wil de VVD er een volwaardig alternatief voor de traditionele rechtspraak van maken. Van der Steur is van mening dat ook bij echtscheidingen mediation de eerste optie is.

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.