Trouwen wordt impopulair vanwege mogelijke scheiding

Scheiden — Door op 28 december 2011 14:25

Uit een recent onderzoek is gebleken dat er een daling is onder jongere stellen omtrent het trouwen. Hierbij is de grootste oorzaak niet, zoals vaak gedacht, dat stellen vinden dat het huwelijk traditioneel is, maar dat ze denken aan de gevolgen van een latere scheiding.

Veel samenwonende koppels maken zich vooral zorgen over het juridische proces omtrent de echtscheiding maar ook over het betalen van alimentatie. Hoewel, er zijn ook stellen die pijnlijke herinneringen hebben aan de scheiding van hun ouders.

Resultaten
De resultaten komen uit een enquête bij 61 samenwonende koppels, die uitgevoerd werd door Sharon Sassler en Dela Kusi-Appouh van de Cornell University en Amanda Miller van de University of Central Oklahoma.

Maar liefst 81 van de 122 ondervraagden (66%) waren bezorgd over de gevaren van een echtscheiding. “Jonge mensen staan weigerachtig tegenover een huwelijk, omdat ze het alleen ‘goed’ willen doen. Dat wil zeggen dat ze maar één keer willen trouwen, met de ideale partner. Het huwelijk wordt gezien als de ideale relatie, maar heel wat vrouwen zijn bang dat ze niet kunnen voldoen aan dat ideaal”, aldus de onderzoekers.

Conclusie
Hoewel de meeste respondenten huiverig tegenover het huwelijk staan, geven de meeste toch aan dat ze ooit willen trouwen. Maar enkel met de ware en op voorwaarde dat ze er financieel en emotioneel klaar voor zijn. Zo geven de meeste aan dat ze zich willen voorbereiden op een huwelijk, om een latere breuk te willen voorkomen.   

Nu zijn wij van relatieweg wel benieuwd hoe de koppels van nu, in Nederland, er tegenover staan. Hoor jij de huwelijksklokken al, of is het huwelijk overgewaardeerd?

Tags: , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.