Sleur ligt op de loer door woon-werk reistijd

Carrière — Door op 27 mei 2011 07:40

“Is de ene partner veel van huis weg voor het werk, dan zal de ander vaker voor het gezin zorgen.” Past zo’n stelling in deze tijd van vele kinderopvangmogelijkheden en kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt?

In Zweden blijkbaar wel, daar toont een universitaire studie aan dat forenzen langer dan 45 minuten de kans op een relatiebreuk verhoogt met maar liefst 40%. Iedere dag meer dan anderhalf uur onderweg naar en van het werk en verantwoordelijkheid begint te schuiven. Degene die dichterbij huis is, zal zich verantwoordelijker voelen voor het gezin en met minder loon genoegen nemen, dit is meestal de vrouw.

In Nederland zal dat wel niet anders zijn, tenslotte is het ook hier heel gebruikelijk om iedere dag even onderweg te zijn naar het werk. Ook al zijn er allemaal bewuste keuzes te maken, ontstaan rollenpatronen vanuit de dagelijkse werkelijkheid voor baas en gezin. Maar wat nu als jij juist die goede baan wilt en wat minder tijd aan het gezin wilt besteden?

Misschien daarom een paar tips:
– zoek een werkgever die het nieuwe werken ondersteunt
– praat met elkaar niet alleen over de kinderen, maar ook over droombanen
– verhuis naar een omgeving, waardoor forenzen niet meer nodig is
– sleur elkaar uit de sleur

Het onderzoek komt van de Zweedse universiteit van Umea uit de statistische gegevens van twee miljoen huishoudens tussen 1995 en 2000.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.