Samenwonende stellen moeten worden beschermd

Scheiden — Door op 20 december 2011 09:02

Op dit moment telt Nederland ongeveer 836.000 ongehuwd samenwonende stellen, waarvan gemiddeld 33% eindigt in een relatiebreuk. Met name vrouwen met kinderen die ongehuwd hebben samengeleefd, zijn financieel de dupe van zo’n scheiding. Na de relatiebreuk daalt de koopkracht van deze vrouwen maar liefst 14%. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor 20.000 vrouwen is die daling zo groot dat ze inmiddels onder de armoedegrens leven.

“Ongehuwd samenwonende koppels moeten wettelijk beter beschermd worden. Door koude uitsluiting bij de scheiding van ongehuwd samenwonenden leven inmiddels 20.000 vrouwen met kinderen onder de armoedegrens. Om schrijnende gevallen als deze in de toekomst te voorkomen, zou het mooi zijn als de regering een wettelijke partneralimentatie introduceert voor samenwonenden als ware men getrouwd”, aldus Leon Verstappen, hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Verstappen deed zijn zegje tijdens de lancering van Samenleeftest.nl; een checklist van Netwerk Notarissen met tips en een test over financiële risico’s van samenwonen. Volgens de hoogleraar is het nadenken over het einde van een relatie nog steeds een taboe. Mensen stappen liever niet van hun wolk af om na te denken over alimentatie, het huis, de inboedel of andere gemeenschappelijke bezittingen. Daarnaast merkt de hoogleraar dat koppels niet weten wat ze onderling moeten regelen als één van de partners bijvoorbeeld de erfenis krijgt.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.