Populariteit huwelijkscontract stijgt

Geld, Seks & Relatie — Door op 20 juli 2011 08:46

Steeds meer koppels stellen uit voorzorg tijdens hun huwelijk een huwelijkscontract op. De voornaamste reden is dat veel trouwlustigen al een relatie achter de rug hebben en weten wat de gevolgen kunnen zijn. Nooit eerder werden er zoveel huwelijkscontracten afgesloten. In een huwelijkscontract kunnen de koppels hun successie efficiënt en goedkoop plannen.

Huwelijk
Tijdens het huwelijk bepaalt het huwelijkscontract wat elke echtgenoot mag doen met welke goederen. Het bepaalt tevens op welke goederen schuldeisers beslag kunnen leggen. Daarnaast bepaalt het contract bij een echtscheiding hoe de goederen verdeeld moeten worden. Hierdoor speelt een huwelijkscontract een rol op belangrijke momenten in uw leven. Het begint bij het huwelijk, mogelijk bij een echtscheiding en zeker bij het overlijden van uw partner. Bij het overleden bepaalt het contract namelijk welke goederen tot het nalatenschap van de overleden partner behoren.

Hoog aantal vanwege twee redenen
Dit jaar ligt het aantal afgesloten huwelijkscontracten in België hoger dan andere jaren. Dit heeft de Notarisbarometer van de Belgische Notarisfederatie weergegeven. Voorzitter Bart van Opstal ziet twee redenen voor het recordaantal contracten. “Ten eerste zijn er steeds meer nieuw samengestelde gezinnen. Die gaan voor hun huwelijk bij de notaris langs. Wie al één of meerdere relaties achter de rug heeft, wil vaak niet meteen zijn vermogen laten samenvloeien. Zij kiezen al sneller voor een contract van scheiding van goederen, eventueel aangevuld met een beperkt gemeenschappelijk vermogen. Of het nieuw samengestelde koppel wil de tegenstrijdige belangen van de kinderen uit de vorige relatie en die van de nieuwe partner duidelijk regelen”.

De tweede reden is dat getrouwde koppels, door de vereenvoudiging van de procedure, steeds vaker een huwelijkscontract opstellen om het later eventueel te kunnen wijzigen. Een huwelijkscontract kan op verschillende tijden worden vastgesteld. Dit kan voor het huwelijk of na het huwelijk. Het laatste houdt in dat het contract wordt opgesteld nadat de bruiloft is geweest.

Contract kan worden gewijzigd.
Het huwelijkscontract is niet voor het leven. Bij ingrijpende veranderingen in uw gezinstoestand kunt u het contract wijzigen. Denk daarbij aan het moment wanneer u kinderen krijgt, of wanneer u een tweede huis koopt. Volgens Bas van Opstal is het verstandig om de 5 jaar het contract te wijzigen. Dit omdat mogelijk de situatie is gewijzigd, alsmede de wensen van beide partners. 

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.