Herinnering aan pijnlijke breuk blijft levendig door oxytocine

Liefde, Seks & Relatie — Door op 26 juli 2013 10:13

Iedereen die wel eens twijfelde aan de gevoelens van de partner of een gebroken hart heeft gehad, weet dat liefde pijn kan doen. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Zo blijkt het hormoon oxytocine herinneringen aan pijnlijke sociale gebeurtenissen te versterken.

Oxytocine

Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon of liefdeshormoon genoemd, is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor onze gevoelens van verbondenheid met andere mensen. Het is dé reden achter het gevoel van het hebben van een sociale band en uiteindelijk ook voor liefde. Ook speelt het hormoon een grote rol in het gevoel van je eigen welzijn.

Northwestern Medicine® toont met nieuw wetenschappelijk onderzoek aan dat het knuffelhormoon ook verantwoordelijk is voor pijnlijke herinneringen. Eén van de functies van het hormoon is het versterken van het sociale geheugen in een bepaald gebied in de hersenen. Is de ervaring pijnlijk of levert het stress op? Dan zal oxytocine een deel van de hersenen activeren dat het geheugen versterkt.

Dus oxytocine is zowel verantwoordelijk voor de vreugde die liefde brengt als er voor te zorgen dat pijnlijke herinneringen levendig blijven. Die zullen jaren in het geheugen zitten en lijken niet te verdwijnen.

Nog een keerzijde van het hormoon is dat het je vatbaarheid voor angst en ongerustheid verhoogt wanneer je in moeilijke situaties zit.

Medicijn?

Hoewel er voorheen al experimenten werden uitgevoerd om te kijken of oxytocine gebruikt kan worden als anti-angstmedicijn, geeft de onderzoeksleidster aan dat het hormoon nog beter begrepen moet worden. Dan kunnen behandelingen met oxytocine pas geoptimaliseerd worden zodat er vreugde uitgelokt worden en geen negatieve reacties als angst

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.