Ons brein kiest wie we daten

Liefde — Door op 9 januari 2013 11:06

Aan de hand van hersenscans hebben onderzoekers van het Trinity College in Dubblin ontdekt welk deel van de hersenen bepaalt wie we (romantisch) aantrekkelijk vinden. Specifieke signalen in het brein kunnen zelfs van te voren al prijs geven voor wie we zullen vallen.

Dit is het eerste onderzoek dat gebruik maakt van een ‘levensecht’ datescenario om na te gaan hoe we snelle romantische beslissingen nemen.

Voordat de proefpersonen aan het datescenario begonnen, werd tijdens het kijken naar foto’s van een potentiële date een fMRI-scan gemaakt. Daarnaast werd door de onderzoekers nagegaan hoe graag de deelnemers een date wilden hebben met de mensen op de foto. Ze moesten inschatten of ze hen al dan niet sympathiek en fysiek aantrekkelijk vonden.

Alle proefpersonen mochten daarna deelnemen aan het traditionele speeddaten: een stoelendans met een gesprek van slechts vijf minuten. Hierna werden formulieren ingevuld waarop ze aangaven wie elkaar terug wilde zien voor een echte date. Waren er wederzijdse uitkomsten? Dan werden ook de contactgegevens uitgedeeld.
Aan het einde van het onderzoek keken de wetenschappers opnieuw naar de hersenscans om na te gaan of er een link bestaat tussen de uiteindelijke beslissingen van de proefpersonen en hun hersenactiviteit.

Mensen zijn verbazingwekkend goed in het voorspellen voor welke mensen ze zullen vallen, alleen al op basis van een foto, zo bleek uit de onderzoeksresultaten. In 63 procent van de gevallen liep de (ultieme) beslissing gelijk met de gekozen foto’s.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.