Oefeningen om je woede kwijt te raken

Scheiden — Door op 17 april 2012 03:09

Vorige week was de eerste aflevering van het rtl4-programma ‘Echt scheiden’ te zien. In deze aflevering was de scheiding van Miranda en Erik te volgen, een stel met twee kinderen. Erik ging uiteindelijk bij zijn nieuwe vriendin wonen, Miranda bleef alleen achter met de kinderen, vol van woede en verdriet. In het programma laat psycholoog Kas Stuyf haar een aantal lichamelijke oefeningen doen om de woede eruit te krijgen. Deze oefeningen kun je natuurlijk ook thuis doen. Hieronder een aantal manieren waarop je dit kunt uitproberen.

   Wanneer je last hebt van opgekropte woede moet dit eruit. De bekendste manieren om dit te doen zijn met de deuren smijten en het servies kapot gooien. Dit helpt misschien een paar seconden, maar daarna heb je schade en ben je nog verder van huis. Beter is te proberen de woede te uiten door langdurige energie uitstoot, waarbij veel adrenaline vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je gevoelens sterk naar boven komen en je ze makkelijker kunt verwerken en omzetten in kracht.

    Boksen is een vrij eenvoudige manier om dit te doen. Sla tegen een boksbal en denk aan de persoon die jou kwaad maakt. Dit is een zeer gerichte manier waarbij je alle energie op deze ene gedachte kunt richten. Deze manier werd ook gebruikt door Miranda in ‘Echt scheiden’, zij had er veel baat bij.

   Voor sommigen zal deze manier misschien iets te extreem zijn, voor hen zijn er ook andere opties. Een stuk sprinten, fanatiek squashen, voetballen of iets anders dat je leuk vindt kan ook helpen. Zolang er maar flink inspanning is, zodat je woede en agressie omgezet kunnen worden in positieve energie.

   Kun je door lichamelijke problemen niet sporten? Geen probleem! Met stiften of verf op een papier krassen of hard meezingen met (rockmuziek) kan ook helpen. Deze manier is echter wel een stuk moeilijker, omdat de adrenaline niet opgewekt wordt door je lichamelijke inspanning.

   Na regelmatige herhaling van de oefening die bij jou past, zul je zien dat er snel verandering optreedt. Een stap in de goede richting.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.