Nieuwe vorm van co-ouderschap: ‘birdnesting’

Kinderen — Door op 28 juli 2011 10:31

Het aantal scheidingen in Nederland neemt toe. Bij deze processen zijn vaak kinderen betrokken. Steeds meer ouders kiezen na de scheiding voor een co-ouderschapsregeling. In principe een goed idee, maar er zit één nadeel aan: de kinderen moeten steeds verhuizen met al hun spullen. Bij birdnesting is dit juist andersom! Hier wisselen de kinderen niet van huis, maar de ouders.

Birdnesting is een nieuwe vorm van co-ouderschap en erg populair in Amerika. In Nederland is het nog relatief onbekend en weten wij nog niet wat de voordelen hiervan zijn. Tevens, voor wie is deze vorm van co-ouderschap geschikt?

Co-ouderschap
Bij de reguliere vorm van co-ouderschap wonen de kinderen deels bij de vader en deels bij de moeder. Hierdoor wisselen ze steeds van huis en omgeving. Zeker in de begin periode, als beide huishoudens nog niet op orde zijn, is dat een hoop gedoe.

“Co-ouderschap wordt gepresenteerd als de beste oplossing voor de kinderen. En gescheiden ouders willen vanuit hun schuldgevoel maar wat graag in die illusie geloven. Maar op sommige kinderen heeft dat steeds weer schakelen tussen twee huishoudens een grote impact. Elk kind is anders en daarom vind ik dat je individueel moet kijken naar wat goed voor ze is. Wij proberen hier in individuele gesprekken met kinderen te achterhalen hoe ze de gemaakte afspraken ervaren, en of ze nog tips hebben voor hun ouders. Dat geeft vaak veel informatie, waar je als vader en moeder rekening mee kunt houden”. Aldus Nicole Kreté-Marres van Verhoeff Advocaten in Den Haag.

Volgens haar zouden de ouders eerst zelf als proefrit, moeten kijken hoe het is om tussen twee huizen te reizen. Op die manier ervaren ze zelf hoe zwaar het is. En als de ouders het al zwaar vinden, hoe is het dan voor de kinderen?

Birdnesting
Hoewel deze vorm de emotionele crisis, die kinderen doorstaan, niet voorkomt,  is het wel een goede oplossing vanwege het feit dat de kinderen hun veilige thuisbasis behouden. Hun vertrouwde wereld blijft deels intact. Ze houden dezelfde kamer, dezelfde omgeving, het enige dat verschilt is dat de ene week hun vader thuis is en de andere week hun moeder.

Wat bij een reguliere regeling naar voren komt is dat de kinderen te maken krijgen met een loyaliteitsprobleem. Vaak hebben de kinderen de neiging om bij één ouder te blijven, wat kan leiden tot conflicten. Bij birdnesting valt er niets te kiezen omdat de basis hetzelfde blijft.

Voordelen
Pedagoog Ed Spruijt vindt deze vorm de meest voor de hand liggend. Volgens hem willen niet de kinderen, maar de ouders scheiden, dus is het logisch dat zij heen en weer pendelen. Hij ziet tevens duidelijke voordelen aan deze vorm van co-ouderschap. Hierbij zie je niet de spanning van twee huizen en de ruzies die hieraan verbonden zijn, maar heerst er een betere sfeer. Dit is beter voor de kinderen. Je moet bij deze vorm wel harmonieus met elkaar omgaan, anders werkt het niet, aldus de pedagoog.

Nadelen
Het grootste nadeel dat aan birdnesting zit, zijn de kosten. Wie kan er immers zomaar drie huizen betalen? En wat doe je als je ex een nieuwe partner krijgt? Het is daarom van belang dat de ouders hier van te voren goede afspraken over maken. Zo ziet Marion Verstappen (gescheiden moeder) het als een tijdelijke oplossing. Volgens haar kunnen de kinderen op deze manier makkelijk wennen aan de scheiding. Maar op de lange duur is het niet vol te houden. Het lijkt volgens Marion op kamperen. Tevens meldt zij dat het lastig is om je eigen leven weer op te bouwen, omdat het lastig is in die situatie om afstand van elkaar te nemen.

Wij van relatieweg.nl vinden dat gescheiden ouders zelf de voor- tegenover de nadelen moeten afstrepen, om zo de ideale vorm van een co-ouderschapsregeling te creëren.

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.