Koppels slapen liever rug tegen rug

Seks & Relatie — Door op 15 januari 2013 11:38

Hoe vaak hoor je mensen niet praten over de lepeltjeshouding. Want als je echt van elkaar houdt, slaap je ’s nachts in deze houding. Een mooi romantisch slaapideaal waar we ons nu niet meer mee hoeven te identificeren. Brits onderzoek heeft aangetoond dat koppels tegenwoordig liever met de rug naar elkaar toe in slaap vallen.

Werknemers van een Britse hotelketen ondervroegen hun gasten naar hun slaaphouding. Hoewel verwacht wordt dat men met het slapen gaan knus tegen elkaar aan kruipt, blijkt het tegendeel waar. Ongeveer 46 procent van de ondervraagden gaf aan hun rug naar elkaar toe te draaien als het ligt uit gaat. Een vierde beweerde zelfs er niet tegen te kunnen als hun partner hen net voor of tijdens het slapen aanraakt.

Volgens relatiepsycholoog Sweet verraadt de slaaphouding van een stel veel over de relatie die ze hebben. Zo kan er uit de lichaamstaal afgeleid worden of er al dan niet spanningen zijn. Koppels blijken een slaaphouding te kiezen die overeenstemt met hun voorkeur en persoonlijkheid. Natuurlijk onderhandelen stellen in het begin van de relatie over de slaaphouding, etc. Wanneer er iets verandert hierin, is het goed mogelijk dat er in de relatie zelf ook een aantal veranderingen zijn opgetreden.

Er zijn echter (logische) verklaringen voor een veranderende slaapgewoonte. Zo willen we liever even met rust gelaten worden als we geïrriteerd of gestrest zijn. Dus als het koppel bijvoorbeeld voor het slapengaan een discussie voert, kan dit tot gevolg hebben dat ze gaan slapen met de rug naar elkaar toe.

Ook ons seksleven is afhankelijk van de manier waarop partners de nacht tegemoet gaan. Zo bleek uit de enquete van het Britse hotel dat de meerderheid van de ondervraagden hun seksleven ziet verbeteren als ze voor het slapen gaan meer knuffelen. Meer dan de helft is er zelfs van overtuigd dat ze het aan de slaaphouding van hun partner merken mocht hij of zij vreemdgaan.

Tags: ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.