Kinderdagverblijf of Gastouder?

Kinderen — Door op 1 maart 2011 19:24

Je weet nog maar net dat je zwanger bent en overal om je heen wordt al benadrukt dat je wel snel kinderopvang moet gaan regelen. Doe niet zo overdreven denk je bij jezelf, ik weet net een week dat ik zwanger ben het duurt nog ruim 30 weken voordat dit kindje hopelijk gezond en wel ter wereld is en dus nog ruim 42 weken voordat ons kindje überhaupt opvang nodig zal hebben.

42 weken, het klinkt als een hele lange tijd, maar niet voor de wereld van kinderopvang blijkt al snel. En inderdaad toen wij met 14 weken zwangerschap de wereld van kinderopvang betraden bleken we inderdaad wel erg laat te zijn.
Blijkbaar moet je in de Randstad al opvang geregeld hebben voordat je zwanger bent, overdreven? Echt niet, zo blijkt aan de enorme wachtlijsten.

Afijn we hadden uiteindelijk twee kijk afspraken gemaakt bij kinderdagverblijven bij ons in de buurt en tevens een afspraak met een gastouder.

Daar gingen we hand in hand als trotse toekomstige ouders van een klein ieniemienie mensje dat diep verscholen zat in mijn buik. Een opvang uitzoeken voor ons kind, ons kind waarvan we niet weten hoe het eruit zal zien wat voor karaktertje het heeft niets.
We kwamen terecht bij een kinderdagverblijf waar ze naar ons idee allen last hadden van smetvrees het was daar zo schoon dat het bijna eng was, tuurlijk is schoon fijn maar te schoon…ons kind mag best iets weerstand opbouwen.
Na een korte rondleiding, helaas we mochten we niet de groep op aangezien dit als “onhygiënisch” werd ervaren, mochten we wel nog even een snelle blik werpen op de slaapkamer.
15 stapelbedjes volledig afgesloten met houten tralies, bij de blik in de ogen van de vader in spe moest ik mijn best doen om niet te lachen.
Nog even een kort gesprekje aan tafel waarin de spelregels van het kinderdagverblijf duidelijk gemaakt werden, 1 keer te laat halen is een gele kaart met €15,- boete, 2 keer te laat halen is een rode kaart met €40,- euro boete en 3 keer te laat halen is helaas pindakaas weg plekje op het kinderdagverblijf.
Met stomheid geslagen gaven wij deze leidster een hand en verlieten kinderdagverblijf nummer 1, dit werd dus zeker niet de plek waar we ons kindje naar toe gingen brengen.

Gele kaarten, rode kaarten, boetes, gevangenisbedjes nee dit kon toch niet normaal zijn?

Helaas kinderdagverblijf 2 was niet veel beter, een klein kindje wat zijn longetjes uit zijn lijf schreeuwde maar al die tijd (oké dat kwartiertje voelde als een uur) geen blik waardig leek te zijn. En die geur, ik weet dat luiers geen aangename geur hebben maar hier rook het alsof ze luiers van een hele week aan het opsparen waren. De geur van vieze luiers was zo extreem dat ik voor het eerst sinds mijn zwangerschap echt moest oppassen om niet over te geven. Na een korte rondleiding en wederom een kort gesprekje verlieten we ook kinderdagverblijf nummer 2.

De moed begon ons al een beetje in de schoenen te zinken, als het zo door zou gaan kon dit nog moeilijker worden dan verwacht. Zijn wij nu echt zo veel eisend of ligt het toch aan het kinderdagverblijf?

Laatste kans van vandaag een Gastouder.

De gezellige huiselijke sfeer, de kindjes (5 stuks) die heerlijk met elkaar al keuvelend aan tafel fruit zaten te eten. De gastouder die er als moedergans bij zat om het kroost in de gaten te houden. Ja dit zag er toch veel beter uit, mijn partner en ik keken elkaar aan en wisten het, hier ging ons kindje naar toe als het geboren zou worden.

Een vertrouwde omgeving, altijd de zelfde “leidster” geen massa kindjes, geen gevangenisbedjes (vooral voor de papa in spe een hele opluchting) en een meer persoonlijke band met de gastouder.

Helemaal blij en gelukkig verlieten we de gastouder, het was ons gelukt we hadden opvang gevonden en dat terwijl we eigenlijk al te laat waren gestart met zoeken.

Na een jaar bleek een gastouder toch minder goed bij ons te passen en inmiddels zit onze kleine dame van ruim 2,5 toch op een kinderdagverblijf, wat voor deze omkeer heeft gezorgd?

Daar kom ik later op terug.

Tags: ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.