Kinderalimentatie moet worden veranderd!

Geld — Door op 26 september 2011 07:37

Volgens de VVD en de PvdA moet de kinderalimentatieregeling worden veranderd. Zij vinden dat de financiële lasten na een echtscheiding eerlijker verdeeld moeten worden. Beide ouders moeten straks ieder minimaal € 600 per jaar op tafel leggen, ongeacht hun inkomen.

Deze stelling staat beschreven in een nota die de VVD en PvdA aankomende donderdag aan staatssecretaris aanbieden, aldus het AD vandaag. In de toekomst zullen beide ouders moeten zorgen voor het levensonderhoud van het kind, in vergelijking met de huidige regeling waarbij één ouder de kosten op brengt.

Nieuwe regeling
Bij de aanpassing van de kinderalimentatie gaat het voortaan om hoe vaak een kind bij een ouder verblijft en welke ouder de vaste kosten betaald. Daarnaast hebben jongeren tot hun 23ste recht op een vergoeding van de studiefinanciering. Daar in tegen staat wel dat de alimentatie stopt als het kind 18 is en al in loondienst werkt, momenteel ligt deze grens bij 21 jaar.

De twee grootste fracties zijn het eens dat het huidige alimentatiemodel één grote wirwar is aan rekensystemen. Dit wordt vervangen door één eenvoudige module. Op internet krijgen de ouders zelf de mogelijkheid om de alimentatiehoogte te berekenen, waarbij rekening gehouden kan worden met een mogelijke verandering van loon van één van de ouders. De rechter krijgt pas in het uiterste geval een rol bij het oplossen van geschillen.

Tags: , , , , , ,

geen reacties