Kijken naar andere vrouwen is niet zijn schuld

Seks & Relatie — Door op 1 juli 2013 13:28

Zie je de ogen van je vriend regelmatig afdwalen als er een aantrekkelijke vrouw passeert? Pak hem dan niet meteen (te) hard aan. Onderzoek bewijst namelijk dat dit gedrag evolutionair is gegroeid.
Vrouwen voelen zich vooral aangetrokken door vertrouwde gezichten, maar mannen vinden onbekende vrouwen aantrekkelijker. Ze zijn namelijk voorgeprogrammeerd om zoveel mogelijk te paren.

Hoewel eerdere studies aantoonden dat mensen zich aangetrokken voelen tot vrienden en partners op basis van hun vertrouwde (of gemiddelde) gezicht, overeenkomstig met de grootte en vorm van de bevolking, bewijst deze nieuwe studie dat er een groot verschil is tussen mannen en vrouwen over het feit hoe de eerste aantrekking blijft bestaan.

Man versus vrouw

Er werd een reeks experimenten op poten gezet door een team onderzoekers van de University of Stirling en van de University of Glasgow, om de verandering in perceptie qua aantrekkelijkheid in kaart te brengen. Voor een van de experimenten werden 83 vrouwen en 65 mannen geselecteerd. De proefpersonen kregen foto’s te zien van vijf mannen en vijf vrouwen. Per keer werd een foto getoond waarbij de proefpersoon de persoon op de foto moest beoordelen op aantrekkelijkheid op een schaal van 7 punten.

Vervolgens kregen de deelnemers opnieuw foto’s te zien van dezelfde mannen en vrouwen, maar nu waren de foto’s vanuit een ander perspectief gemaakt, waardoor ze niet het idee hadden dat het om dezelfde personen ging.

Opmerkelijk? Vrouwelijke proefpersonen gaven het gezicht van mannen een hogere score als ze hem voor de tweede keer zagen, wat komt doordat ze meer vertrouwd raakten met het gezicht. Mannen hadden echt het omgekeerde: ze beschouwden een vrouwelijk gezicht als minder aantrekkelijk, wanneer ze het voor de tweede keer zagen. De mannelijke gezichten kregen echter wel een hogere score.

Evolutionair voorgeprogrammeerd?

In een 2e gelijkwaardig onderzoek kregen proefpersonen wederom foto’s met gezichten te zien en moesten ze hen beoordelen op betrouwbaarheid en hoe sexy die waren. Bij herhaling van het experiment gaven de vrouwen opnieuw hogere scores, terwijl de mannen de vrouwelijke gezichten minder sexy vonden.

De bevindingen kunnen verklaard worden door de evolutie, volgens de onderzoekers. Zo lijken mannen voorgeprogrammeerd om een zo groot nageslacht te hebben, door nakomelingen te verwekken bij zoveel mogelijk verschillende vrouwen. Dat is de reden waarom ze met hun ogen constant op zoek zijn naar nieuwe vrouwen.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in ‘Archives of Sexual Behaviour’.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.