Kan ik scheiden via de notaris?

Scheiden — Door op 2 augustus 2011 13:21

Ja! Mits je geen minderjarige kinderen hebt… Sinds 2008 hebben echtgenoten namelijk de mogelijkheid gekregen om een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de notaris. Deze regeling is voortgevloeid uit de vereenvoudiging van de voormalige echtscheidingsprocedure. Deze wet is voortgekomen uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie. Tot 2008 mochten alleen procureurs een verzoek indienen tot echtscheiding.

Notaris
De regeling is bedoeld voor koppels zonder minderjarige kinderen die alleen de vermogensrechtelijke zaken van hun huwelijk moeten regelen, zoals de verkoop van hun huis of de toedeling daarvan aan één van hen. Als een koppel het eens is over de afwikkeling van de echtscheiding en geen ouderschapsplan hoeft op te stellen, dan kunnen beide naar de notaris. Deze keuze is gemaakt omdat de notaris al bij veel zaken rondom de scheiding betrokken is, denk aan een akte van levering van de echtelijke woning.

In die situatie is het gemakkelijker en goedkoper als de notaris het verzoek tot echtscheiding indient. Daarnaast geven notarissen adviezen over onderwerpen die bij een echtscheiding van belang zijn, zoals alimentatie en pensioenverzekering.

Rol van de advocaat
De rol van de advocaat valt in sommige gevallen niet weg. Zij blijven bevoegd om een verzoek tot echtscheiding in te dienen in alle gevallen. Een notaris kan dit alleen als het om een verzoek gaat waarin beide partijen het eens zijn en er geen verplichting bestaat een ouderschapsplan op te stellen. 

Rechter
De rol van de notaris bij een mogelijke rechtszaak is divers. Mocht de rechter een mondelinge behandeling van belang vinden, dan kan de notaris optreden namens de echtgenoten of geregistreerde partners. Daarnaast mag de notaris de partij als raadsman bijstaan.

Kortom, een verzoek tot echtscheiding kan worden ingediend bij een notaris als beide partijen het eens zijn en geen minderjarige kinderen er bij betrokken zijn. 

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.