Huwelijksvalkuilen? Herken en overleef ze!

Seks & Relatie — Door op 5 oktober 2012 22:07

 

Relatiedeskundige Susan Shapiro Barash schreef in haar nieuwe boek ‘The nine phases of marriage: how to make it, break it, keep it’, over de negen verschillende fasen van het huwelijk. Herken de fase waar je in zit en verbeter je huwelijk. Hieronder staan ze voor je opgesomd.

 

1. De hoopvolle bruid

Dit is de fase waarin je als vrouw op zoek gaat naar passie en intimiteit. Dit zul je snel vinden als je net getrouwd bent, maar zorg dat je ook vriendschap vindt. Zonder zal je huwelijk niet slagen.

 

2. De perfecte vrouw

Na het vinden van intimiteit en vriendschap ga je verder naar het tweede stadium. Het tweede stadium is voor veel vrouwen het moment waarop ze ontdekken dat zij veel meer in het huishouden zijn gaan doen dan de man. Ga niet met borden smijten of tegen hem tekeer, maar ga liever de discussie aan en leg het probleem uit.

 

3. De kinderen staan centraal

Op het moment dat er kinderen in het spel komen vergeten veel vrouwen even hun man. De intimiteit verdwijnt en er ontstaat een afstand. Probeer te onthouden dat het belangrijk is om je relatie te onderhouden, voor je kinderen en voor jezelf. Met deze man wilde je immers oud worden.

 

4. Een bed, twee dromen

Na tien jaar huwelijk komen vaak discussiepunten van het begin van het huwelijk weer boven water. Wat tijd zonder je echtgenoot lijkt dan heerlijk. Besef dat niets vanzelf gaat en dat je in een huwelijk soms compromissen moet sluiten.

 

5. Afstand

De kinderen worden groter en veel vrouwen besluiten om weer (meer) te gaan werken. Affaires liggen op de loer. Spendeer wat extra tijd samen met je man. Het kan juist nu de kinderen wat groter zijn.

 

6. Midlife scheiding

De afstand die is ontstaan in de vorige fase kan leiden tot een scheiding. Ook ontstaat er nieuwsgierigheid naar het leven van een single. Probeer te bedenken dat het gras aan de andere kant altijd groener lijkt en ga niet meteen scheiden. Praat eerst met mensen om je heen.

 

7. Revaluatie

Je ziet in dat het single leven ook niet alles is. Zoek uit wat jouw relatie nou juist zo fijn maakt en vraag mensen uit je omgeving waarom hun relatie goed is. Gebruik alle kennis om je huwelijk spannender te maken.

 

8. Evenwicht

Na 30 jaar huwelijk ken je elkaar door en door. Je weet precies hoe je rekening moet houden met elkaar, doe dat dus ook. De tijd van spelletjes is voorbij. Geniet samen van het pensioen en eventueel grootouderschap.

 

9. Meelevende liefde

Je bent nu beide toe aan een rustig leven en weet hoe groot de rol van vergiffenis en tolerantie in een relatie is. Haal daarom geen oude koeien uit de sloot en geniet samen van je oude dag.

 

Tags: , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.