Ouders zijn het gelukkigst bij de geboorte van hun eerste kind

Geen categorie — Door op 11 maart 2013 18:18

Bij de geboorte van een kindje lopen de emoties hoog op. Uit onderzoek van het Nederlandse Centraal Planbureau (CBS) blijkt nu dat vooral de zwangerschap en de geboorte van het eerste kind voor een fikse piek in het geluksgevoel van zowel vrouwen als mannen. Bij de geboorte van een tweede en derde kind is deze echter niet zichtbaar.
Het onderzoek werd van 1998 tot 2009 gehouden onder ruim 277.000 mensen.

Geboorte eerste kind zorgt voor geluksgevoel

Wetenschappers konden uit de gegevens vaststellen de geboorte van het eerste kind een duidelijk effect op het geluksgevoel van de ouders heeft. Zo geeft 31 procent van de mensen aan zeer gelukkig te zijn in het jaar voor de zwangerschap en in het jaar van de eerste zwangerschap stijgt dit aantal naar 42 procent. Na de geboorte van het eerste kind daalt het aantal wat zeer gelukkig is naar 39 procent, maar ligt nog steeds hoger dan het aantal dat gelukkig was in het jaar voorafgaand aan de zwangerschap.
Eén tot twee jaar na de geboorte daalt het aantal mensen die zeer gelukkig zijn naar hetzelfde aantal als voor de zwangerschap: 31 procent.

Groter effect bij vrouwen

De geboorte van het eerste kind zorgt voor een verhoogd geluksgevoel bij zowel vrouwen als mannen. Het effect bij vrouwen is echter aanzienlijk groter dan bij mannen. 45 procent van de vrouwen geeft aan zeer gelukkig te zijn tijdens de zwangerschap, wat 15 procent hoger ligt dan het jaar voorafgaand aan de zwangerschap. Van de mannen geeft 39 procent aan zeer gelukkig te zijn tijdens de zwangerschap tegenover 32 procent in het jaar ervoor.

Het aantal ouders dat aangeeft erg gelukkig te zijn neemt na de geboorte van het eerste kind af. Mannen zijn net iets sneller terug op hun oude geluksniveau dan vrouwen. Voor vrouwen vindt deze daling over een periode van twee tot drie jaar na de geboorte plaats. Bij mannen duurt deze periode gemiddeld een jaar.

Tweede kind geeft geen piek

Opmerkelijk is dat de piek in het geluksgevoel zichtbaar is bij het eerste, maar dat deze niet zichtbaar is bij de geboorte van het tweede en derde kind.

De leeftijd van de ouders en het geslacht van het kindje heeft geen invloed op het geluksgevoel, blijkt uit het onderzoek van het CBS.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.