Een echtscheiding als eigen ondernemer

Geld — Door op 25 september 2011 14:53

Een echtscheiding is een vervelend proces voor beide partijen. Dit proces kost veel energie en er gaan veel emoties mee gepaard. Als ondernemer gaat alle tijd en energie die u steekt in de afwikkeling direct ten koste van uw onderneming. Vandaar dat Fiscion u bijstaat in het proces om uw pensioenbelangen te behartigen.

Bij een echtscheiding heeft uw ex recht op 50% van uw ouderdomspensioen, althans op het pensioen dat u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Daarnaast heeft uw ex recht op gehele opgebouwde partnerpensioen (of nabestaandenpensioen). Uw ex partner kan van uw BV eisen dat deze de pensioenrechten afstort bij een verzekeringsmaatschappij.

De afstorting van de pensioenrechten van de ex-partner worden berekend op basis van de waarde in het economische verkeer. Dit is de waarde die een verzekeringsmaatschappij vraagt voor het in dekking nemen van de pensioenuitkeringen. Deze waarde ligt momenteel aanmerkelijk hoger dat de fiscale pensioenvoorziening die u op de balans ziet. In sommige situaties kan het bedrag zelfs hoger zijn dan de totale voorziening! Hierdoor vormt de pensioenverevening een groot risico voor de continuïteit van uw onderneming.

Er zijn mogelijkheden om de financiele risico’s te beperken. Deze mogelijkheden liggen in de kern van de pensioentoezegging zelf. Het is daarom verstandig om samen met Fiscion uw pensioenregeling zodanig aan te passen dat de risico’s voor uw BV minimaal zijn. Voor meer informatie verwijst relatieweg u door naar de website van Fiscion. Het is immers van belang om uw pensioen zaken op orde te hebben in een geval van een eventuele scheiding. Dit bespaart een hoop gedoe en zorgt ervoor dat uw eigen onderneming zo ver mogelijk buiten de situatie blijft.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.