Echtscheiding onder 65+ers neemt toe!

Scheiden — Door op 23 juli 2011 14:55

In de huidige samenleving draait het met name om je eigen geluk. Iedereen heeft recht op zijn eigen geluk. Door deze filosofie eindigen veel relaties, vaak ook na vele decennia. Deze trend is ook naar voren gekomen in de 65+ groep in Nederland. In deze groep neemt het aantal echtscheidingen toe. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal fors gestegen. Tussen 1994 en 2009 steeg het aantal van 1.170 naar 1.560 echtscheidingen.

Echtscheiding
Volgens Jan Latten, CBS onderzoeker, is de toename niet alleen een gevolg van de groei van het aantal 65+ers, maar heeft het ook te maken met de veranderende opvattingen in deze leeftijdsgroep. Steeds meer ouderen zijn volgens hem niet meer opgevoed met de norm dat je hoe dan ook bij elkaar moet blijven. Volgens hem is het een nieuwe generatie, waarbij een andere mentaliteit heerst. Het is niet meer de generatie die zegt bij elkaar te blijven tot de dood hen scheidt.

Dit geldt ook voor Leo Oosterbeek (73). Hij was 47 jaar getrouwd toen hij drie jaar geleden scheidde. Voor hem was de scheiding niet noodzakelijk, maar toen zijn ex-vrouw de knoop doorhakte, voelde het als een opluchting. “Het was een proces van jaren, we leidden al een soort van gescheiden leven. Maar ik vond: je bent getrouwd en hebt beloofd bij elkaar te blijven en daaraan heb ik me willen houden”.

Beïnvloeding van de jongere generaties
Jan Latten is tevens van mening dat de ouderen zich laten beinvloeden door de trends die met name onder jongere leeftijdsklassen heersen. De trend van ik heb recht op mijn eigen geluk!

Vroeger was scheiden veel moeilijker. Nog niet zo lang geleden had je als gescheiden man/vrouw zonder inkomen geen recht op een uitkering.

Tags: , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.