Aantal echtscheidingen daalt door samenwonen

Scheiden — Door op 29 september 2011 20:49

Het dalende aantal scheidingen in Groot-Brittannië is te verklaren doordat steeds meer koppels kiezen voor een samenlevingscontract voor dat ze gaan trouwen. Volgens het Britse Office for National Statistics (ONS) is samenwonen eerder een collega dan een concurrent van het huwelijk. De Britse wetenschappers verklaren dat heel wat scheidingen vermeden worden, doordat 80% van de koppels eerst gaat samenwonen.

Dit zijn de resultaten die in het rapport van de Britse wetenschappers staat beschreven: “De laatste jaren is er een terugval van het aantal huwelijken die minder dan vijf jaar standhouden. Dat zou verklaard kunnen worden doordat samenwonen tegenwoordig fungeert als een soort firewall. Door samen te wonen komen koppels met een fragiele relatie tot het besef dat ze toch niet voor elkaar gemaakt zijn. Vroeger leidde dat tot een scheiding, nu gaan ze ‘gewoon’ uit elkaar.”

Een opvallend gegeven dat ook naar voren is gekomen uit het onderzoek, is dat maar liefst één op de zes koppels er tegenwoordig voor kiest om samen te gaan wonen in plaats van te trouwen. Misschien wel verstandig als je er achter komt dat je eigenlijk niet bij elkaar past. Maar wie weet is het wel de ideale match, dan kun je er alsnog voor kiezen om in het zogenoemde bootje te stappen. Positief resultaat is echter wel dat het aantal scheidingen door eerst samen te wonen aanzienlijk daalt.

Tags: , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.