Bij elkaar blijven vanwege de kinderen?

Kinderen — Door op 1 juli 2011 13:57

Bij elkaar blijven vanwege de kinderen vinden wij van relatieweg.nl niet altijd juist. Dit blijkt ook uit Brits onderzoek. Het blijkt namelijk dat kinderen van ruziënde ouders, die bij elkaar blijven voor het gezinsleven, ongelukkiger zijn dan kinderen van gescheiden ouders.

Onderzoek
Volgens de Britse krant The Independent is er een onderzoek gehouden onder 7000 basisschool kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 490 kinderen ongelukkig zijn. Conflicten hebben een grotere invloed op het geluk, dan bijvoorbeeld een stiefvader/moeder of het opgroeien met maar één ouder. Op het moment na de echtscheiding, zijn de kinderen het ongelukkigst. Opmerkelijk is dat kinderen binnen een jaar na de scheiding, weer net zo gelukkig kunnen zijn als leeftijdsgenootjes wiens ouders geen problemen hebben.

Invloed van ouders op kinderen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen wiens ouders veel ruzie hebben en toch getrouwd blijven, later in hun eigen relatie een grotere kans hebben om veel ruzie te maken. Opvallend is dat kinderen wiens ouders ruziën en scheiden, later in hun relatie het beter doen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat kinderen van gescheiden ouders, een grotere kans hebben om later zelf te gaan scheiden. Maar tijdens dit onderzoek was het onduidelijk of dat te maken had met de echtscheiding of de ruzies die daaraan vooraf gingen.

Daarom hebben onderzoekers over een aantal jaren gegevens verzameld omtrent dit fenomeen. Deze informatie was afkomstig van 7000 getrouwde stellen en hun kinderen. Het eerste deel van het onderzoek was in 1987, waarbij de ouders een vraag kregen voorgelegd of ze vaak van mening verschilden. In 1992/1993 kreeg dit een vervolg, door ook de kinderen te ondervragen. Ook werd gekeken of de ouders in vergelijking met vijf jaar eerder, vaker ruzieden en of ze ondertussen gescheiden waren. In 2001/2002 werden de kinderen ondervraagd naar hun eigen relaties.

Resultaten
Het blijkt dat ouders die door de ruzie besloten hebben om te scheiden, een positievere invloed hebben op de kinderen. Hun kinderen hebben over het algemeen ook minder vaak ruzie met hun partners. Ouders die ondanks de ruzie bij elkaar bleven, zien de kinderen in hetzelfde patroon rollen.

“Als ze continue worden blootgesteld aan conflicten en de ouders bij elkaar blijven, dan betekent dat de kinderen de conflicten vele jaren meemaken. Als de ouders op tijd scheiden, dan is er nog een kans dat de ouders daarna minder vaak ruzie maken”, aldus onderzoeker Constance Gager.

Tags: , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.