Bent u in 2011 nog wel fiscaal partner?

Geld — Door op 5 maart 2011 13:59

De belastingdienst heeft de regels voor het fiscaal partnerschap voor mensen die samen wonen veranderd vanaf 1 januari 2011. Bent u getrouwd of geregistreerd partner dan verandert er niets. De belangrijkste veranderingen hieronder op een rij.

  • U Woont ongetrouwd samen:

Woont u in 2011 ongetrouwd samen en staat u allebei op hetzelfde adres bij de gemeente ingeschreven? Dan bent u fiscale partners als u aan 1 of meer van de volgende voorwaarden voldoet:

  1. U hebt samen een notarieel samenlevingscontract. U moet dan allebei meerderjarig zijn.
  2. U hebt samen een kind.
  3. U of uw partner heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend.
  4. U staat als partners geregistreerd bij een pensioenfonds.
  5. U bent allebei eigenaar van de woning die uw hoofdverblijf is.

Let op!

Woonde u in 2011 samen met uw kind of met uw vader of moeder? Dan geldt als aanvullende voorwaarde dat u allebei 27 jaar of ouder was op 31 december 2010.

Uw fiscaal partnerschap begint op het moment dat u allebei op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente en eindigt op het moment dat dat niet meer zo is. Stond u al voor 1 januari 2011 samen ingeschreven? Dan begint uw fiscaal partnerschap op 1 januari 2011.

Sluit u in 2011 een notarieel samenlevingscontract, koopt u samen een woning of meldt u uw partner in 2011 aan voor uw pensioen? Dan wordt u vanaf dat moment fiscale partners. Staat u al het hele jaar samen ingeschreven op hetzelfde adres? Dan bent u heel 2011 fiscale partners.

  • U gaat Scheiden of bent gescheiden

Gaat u scheiden in 2011? U blijft fiscale partners totdat u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  1. U hebt een verzoek tot scheiding of scheiding van tafel en bed ingediend bij de rechter.
  2. U staat niet meer samen ingeschreven op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie.

Staat u niet meer ingeschreven op hetzelfde adres en hebt u nog geen verzoek ingediend bij de rechter? Dan leeft u duurzaam gescheiden:

Tot 1 januari 2011 eindigde uw fiscaal partnerschap op het moment dat u duurzaam gescheiden ging leven. Vanaf 2011 is dit gewijzigd. U bent fiscaal partner tot het moment dat u een verzoek bij de rechter indient tot scheiding of tot scheiding van tafel en bed. Ook moet u op een ander adres ingeschreven staan bij de gemeente.

Bent u vóór 1 januari 2011 gescheiden, maar staat u nog ingeschreven op hetzelfde adres als uw ex-echtgenoot? Dan is uw ex-echtgenoot uw fiscale partner. Totdat u niet meer samen staat ingeschreven op hetzelfde adres.

Bron: www.belastingdienst.nl

Tags:

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.