De man moet het nog steeds doen

Liefde — Door op 22 februari 2011 09:57

Amsterdam, 20110222 —
Uit een online enquète die in januari 2011 is gehouden door www.verlovingsring-online.nl+, blijkt dat jonge vrouwen heel traditioneel denken over liefde, verloving en huwelijk. Ze verwachten dat hun vriend het aanzoek doet en willen een verlovingsring, liefst met een kleine diamant. Maar dan niet te duur.

Natuurlijk ga ik trouwen

Op de vraag “heb je trouwplannen?” antwoordde 88 % van de vrouwelijke deelnemers aan de enquète “ja”. Onder vrouwen tussen de 20 en 30 jaar was dat zelfs 93 %. De vraag “wil je je verloven?” werd door 75 % bevestigend beantwoord.

Trouwen, verloven en bijbehorende ringen, het is allemaal blijkbaar nog springlevend en helemaal niet ouderwets. Vooral heel jonge vrouwen (tussen 15 en 20 jaar) zijn daar duidelijk in. 83 % van de jonge meisjes wil een verloving. Op de vraag wat voor die wens de belangrijkste reden is, antwoorden zij “geen specifieke” of “traditie”. Die traditie zie je gek genoeg niet zo terug bij de oudere vrouwen (7 %).

De man moet op zijn knieën

69 % van alle ondervraagde vrouwen vindt dat hun vriend een huwelijksaanzoek moet doen, al of niet op zijn knieën. De man als prins op een wit paard is helemaal terug (niet dat die ooit ver weg is geweest). Wat de andere respondenten antwoordden op de vraag wie wie moet vragen? Sommige, vaak wat oudere deelnemers, “overlegden”. Een kleine groep vrouwen (7 %) antwoordde “ik vraag mijn vriend”. Dat is wel verrassend tussen de supertraditionele antwoorden die we in de rest van de resultaten zien.

Ringen horen erbij

Het idee van een verlovingsring leeft vooral bij heel jonge vrouwen: 65 % vindt dat een verlovingsring “erbij hoort”. Dat percentage neemt af naarmate de leeftijd stijgt. Bij de vrouwen tussen 30 en 40 jaar vindt nog maar 41 % een verlovingsring een must, voor 55 % hoeft het niet zo nodig.

Een verlovingsring met een diamant die niet te groot moet zijn, is de “overall” favoriet. Witgoud is het meest populair (44 %) als het gewenste materiaal voor de ring.

Het moet wel betaalbaar blijven

Ondanks de voorkeur voor een ring met diamant, vond 37 % dat een verlovingsring “minder dan 500 euro” moest kosten. Voor duurdere verlovingsringen is weinig animo. Zelfs de volgende categorie (tussen de 500 en 1000 euro) vond slechts 10 % interessant. Toch nog wat eigentijds (of Nederlands?) prijsbewustzijn.

In de VS vinden vrouwen het heel vanzelfsprekend dat ze een verlovingsring van 4000 dollar (of meer) krijgen. Daar shoppen mannen online naar ringen voor hun geliefde. Amerikanen zijn daarmee “true romantics” als je ze afzet tegen Nederlanders. Of gewoon vrijgeviger.

+Verlovingsring-online.nl is een website waarop oriënteren op het gebied van verlovings- en trouwringen gemakkelijk is gemaakt. Heldere taal en duidelijke afbeeldingen helpen de bezoeker om het soort ring te kiezen dat het beste past bij de gelegenheid, de smaak en het budget.

De resultaten van deze enquète zijn meer gedetailleerd na te lezen op de website die het onderzoek heeft geïnitieerd, www.verlovingsring-online.nl. Daar is ook een visueel aantrekkelijke verlovingsringen infographic beschikbaar, die vrij gebruikt mag worden.

Tags: , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.